Paavst kuulutas esmakordselt pühakuks indiaanlase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed täna Vatikanis Püha Peetruse väljakul, kus on näha seitsme uue pühaku pilte.
Inimesed täna Vatikanis Püha Peetruse väljakul, kus on näha seitsme uue pühaku pilte. Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI nimetas täna seitse uut pühakut, kelle seas on ka esimene indiaanlane.

Kateri Tekakwitha (1656-1680), keda tunti «Mohokite liiliana», elas tänapäeva Ameerika Ühendriikide ja Kanada piiriregioonis ning teda kummardavad nii põlisrahvad kui ka katoliiklased.

Tekakwitha ema oli algonkini hõimust ja isa mohok. Ta vahetas jesuiidi misjonäride õhutusel lapsena usku. Pärast rõugete põdemist ja vanemate kaotamist tekkis talle tänu tema sügavale usklikkusele suur hulk järgijaid. Ta suri kõigest 24-aastaselt.

1980. aastal õndsaks kuulutatud naine kanoniseeriti Püha Peetri kirikus uhkel tseremoonial. Vatikani Peetri väljakule kogunes talituse ajaks 80 000 usklikku.

Teiste seas kuulutati pühakuks veel Madagaskaril misjonäritööd teinud prantslane, 17-aastaselt märtrisurma surnud filipiinlasest seminarist, USA-s pidalitõbiste eest hoolitsenud sakslasest immigrant ning hispaanlannast nunn, kes võitles naiste õiguste eest.

Kanoniseerimine tehti teatavaks 262 piiskopi sinodil.

Vaatlejate sõnul peegeldab uute pühakute valik katoliku kiriku püüdlusi astuda vastu läänes levivale ilmalikkusele ja koguduste vähenemisele.

Koos uusima kanoniseerimisega on Benedictus oma ametiajal kuulutanud pühakuks 44 inimest.

Katoliku pühakute nimel peab olema kaks imet, mida Vatikan peab aastaid nõudva menetlusega kinnitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles