Saksa minister: üle saja paremäärmuslase on tabamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa siseminister Hans-Peter Friedrich
Saksa siseminister Hans-Peter Friedrich Foto: SCANPIX

Saksa valitsuse hinnangul on endiselt tabamata umbes 100 kuriteosüüdistusega paremäärmuslast, ütles siseminister Hans-Peter Friedrich ajalehele Welt am Sonntag.

Friedrich ütles ajalehele, et hoolimata võitlusest äärmuslusega on osa kahtlusaluseid endiselt tabamata.

«Föderaalse kriminaalpolitsei hinnangul on septembri keskpaiga seisuga läinud põranda alla 110 paremäärmuslast, kelle kohta on väljastatud vahistamiskäsk,» lausus ta.

Mullu novembris selgus, et end Põrandaalusteks Natsionaalsotsialistideks (NSU) nimetanud rühmitus võis tappa aastail 2000-2007 kümme inimest. Ohvriteks olid peamiselt Türgi päritolu poepidajad, aga ka üks kreeklane ja naispolitseinik.

Mõrvade seos paremäärmuslastega tuli avalikuks vaid tänu sellele, et kaks NSU liiget võtsid pärast pangaröövi endalt kinnivõtmisel elu ja kolmas andis end võimudele üles.

Uurijad keskendusid algselt ekslikult Türgi kogukonna omavahelisele arveteklaarimisele.

Juhtumit uurib parlamendikomisjon ning valitsus on lubanud julgeolekuteenistusi põhjalikult reformida.

Friedrich ei usu, et hetkel on vabaduses neonatsidest mõrtsukaid, kuid hoiatas ohu eest, mida äärmuslased endast kujutavad.

NSU mõrvu uuriva parlamendikomisjoni esimees Sebastian Edathy ütles, et endiselt tabamata kahtlusaluste arv näitab ohu ulatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles