Venemaa ei välista NATO-liikmesust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Rogozin.
Dmitri Rogozin. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa ei välista kaugemas tulevikus NATOga liitumist, ehkki näeb lähemas tulevikus koostööd alliansiga praktilise ja piiratuna, ütles Venemaa suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin eile.


«Praegu pole selleks vajadust, kuid me ei saa seda võimalust välistada,» ütles Rogozin eile uudisteportaalile

EUobserver

antud telefoniintervjuus. Päev varem teatas Poola välisminister Radoslaw Sikorski, et Venemaa võiks NATOga liituda, kui täidab liitumiseks vajalikud tingimused.

«Vajame Venemaad Euroopa ja maailma probleemide lahendamiseks,» ütles Sikorski Poolas peetud ettekandes. «Sellepärast arvangi, et oleks hea, kui Venemaa NATOga liituks.»

Sarnane seisukoht leiab kajastamist ka täna Brüsselis toimuval nn NATO varitippkohtumisel, mille korraldajad tahavad aidata kaasa debatile sõjalise alliansi tuleviku asjus.

«Probleem pole selles, et NATO laienes Venemaa piirini, vaid selles, et laienemine seal lõppes,» ütles Brüsselis asuva mõttekoja International Crisis Group president Gareth Evans. «NATO peaks Venemaa kaasama oma siseringi, tingimusel, et see täidab inimõiguskriteeriumid.»

Evans lisas, et pärast Gruusia sõda pole säärane stsenaarium lühemas perspektiivis kuigi realistlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles