Moslemid kogunevad Mekasse suurele palverännakule

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik hadžil osalejad peavad käima seitse ringi vastupäeva ümber Kaaba, Mekas suure mošee õuel asuva islami tähtsaima pühamu, mille poole moslemid viis korda päevas palvetavad.
Kõik hadžil osalejad peavad käima seitse ringi vastupäeva ümber Kaaba, Mekas suure mošee õuel asuva islami tähtsaima pühamu, mille poole moslemid viis korda päevas palvetavad. Foto: SCANPIX

Rohkem kui poolteist miljonit palverändurit kogu maailmast on kogunenud Saudi Araabia pühasse linna Mekasse, et suunduda iga-aastasele palverännakule hadžile.

Saudi Araabia võimude sõnul oodatakse Mekasse hinnanguliselt kaht miljonit palverändurit välisriikidest, keda abistavad 700 tõlki. Välismaalt pärit palveränduritele lisanduvad veel hinnanguliselt 750 000 kodumaist hadžil osalejat, vahendas uudisteagentuur AFP.

Palverännak saavutab haripunkti neljapäeval, kui usklikud ronivad Arafati mäele, kus prohvet Muhamed pidas oma viimase jutluse ning kus moslemid paluvad jumalalt andestust päikeseloojanguni.

Hadži on üks islami tugisammastest ning iga täiskasvanud moslem, kelle tervis ja rahakott seda võimaldavad, peab sellest kord elus osa võtma. Seejuures laenu palverännakuks võtta ei tohi.

Hadži on viimastel aastatel lõppenud rohkete inimohvritega, kuna paljud palverändurid on hukkunud rahvarüselustes. Aastal 2006 hukkus Mekast itta jäävas Minas Jamarati sillal aset leidnud massirüseluses 364 inimest.

Enne seda leidis ohvriterohkeim õnnetus aset 1990. aasta juulis, kui Mina tunnelites trambiti surnuks või lämbus 1426 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles