Abbas: Netanyahu ei usu rahu võimalikkusesse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmud Abbas.
Mahmud Abbas. Foto: AFP / Scanpix

Palestiina presidendi Mahmud Abbasi sõnul ei usu Iisraeli uus peaminister Benjamin Netanyahu rahu võimalikusesse Lähis-Idas.


«Benjamin Netanyahu pole kunagi uskunud kahe riigi lahendusse ega nõustunud juba allkirjastatud lepingutega ja ei soovi peatada juudiasunduste laiendamist. See on ilmne,» ütles Abbas täna Palestiina ametlikule uudisteagentuurile, vahendas AFP.

«Me peame maailmale ütlema, et see mees ei usu rahu võimalikkusesse,» lisas Abbas, kes ärgitas maailma liidreid Iisraeli valitsusjuhile survet avaldama.
Abbas tegi oma avalduse vahetult pärast seda, kui parempoolne Likudi partei juht Netanyahu valitsusjuhi ametisse ennistati.

Netanyahu ütles eilses avalduses, et rahu palestiinlastega on võimalik. «Ma ütlen Palestiina juhtkonnale, et kui te tõesti soovite rahu, siis on võimalik seda saavutada. Koos Palestiina omavalitsusega taotleme rahu saavutamist majanduslikku, julgeolekualast ja poliitilist teed pidi».

Siiski ei maininud Netanyahu kordagi Palestiina riiki, mida mõõdukas Palestiina liider Mahmoud Abbas Washingtoni toetusel nõuab. Netanyahu on seni hoidunud deklareerimast oma toetust niinimetatud kahe riigi lahendusele Lähis-Ida konflikti lõpetamiseks, mis USA rahuvahenduse põhialuseks. Selle asemel on endine juudiriigi rahandusminister rõhutanud majandusliku olukorra parandamise vajalikkust.

Netanyahule on varem korduvalt välistanud Palestiina omariikluse, nimetades seda surmaohuks Iisraeli riigile. Samuti on Netanyahu lubanud juudi uusasunikke okupeeritud aladelt mitte tagasi kutsuda, vaid nende olukorda hoopis tugevdada.

Netanyahu arvates võib palestiinlastele anda vaid piiratud autonoomia Iisraeli range kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles