Suri Auschwitzi natsiarsti inimkatseid pildistanu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wilhelm Brasse
Wilhelm Brasse Foto: SCANPIX

Lõuna-Poolas Zywiecis suri natside Auschwitsi koonduslaagris Teise maailmasõja ajal vangina olnud Wilhelm Brasse.

Brasse suri eile 95-aastasena, edastab AFP.

Brasse ülesandeks oli pildistada kuulsa saksa natsiarsti Josef Mengele julmi inimkatseid. Brasse tegi ka oma kaasvangidest pilte isikut tõendavate dokumentide jaoks.

Kui Nõukogude Liidu armee lähenes 1945. aasta jaanuaris Poola alal asunud Auschwitzile, sai Brasse käsu filmid põletada. Negatiivid jäid aga alles.

Austria perekonnas sündinud Brasse töötas enne Teist maailmasõda fotograafina Poolas. Saksamaa okupeeris Poola 1939. aasta septembris. Brasse astus Poola sõjaväkke.

Lõpuks sattus ta vangina Auschwitzi. Enne koonduslaagri vabastamist liitlasvägede poolt saadeti Brasse koos teiste vangidega niinimetatud surmamarsile, kuid ta jäi sellest ellu.

Koonduslaagris kogetu vaevas Brasset. 2009. aastal antud intervjuus sõnas mees, et pärast sõda ei suutnud ta enam fotograafina jätkata.

«Pildid tapetud juudi lastest ei lähe mul meelest. Need olid julmused, mida ei unusta,» lausus Brasse.

Auschwitzi arst Josef Mengele läks ajalukku kaksikutel tehtud julmade katsetega, milles lapsed surid katse ajal või selle järel.

Mengele põgenes pärast sõda Lõuna-Ameerikasse. Ta suri Brasiilias São Paulos 1979. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles