Mõttekoda: usalduse vähenemine Putini vastu on pöördumatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Usalduse langus Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu on pöördumatu ja toob edaspidi kaasa uusi meeleavaldusi, teatas mõttekoda Strateegiliste Uuringute Keskus täna.

Keskuse hinnangul on Putini režiimi vägivaldne kukutamine võimatu, kuid meeleavalduste nõrgenemine on kõigest ajutine.

Mitmeid linnu ja sihtgruppe ning kõiki ühiskonnakihte läbivas uuringus leiti, et vene rahvas on pettunud Putini suutmatuses lubadustest tegudeni jõuda.

«Usalduse langus Putini vastu ei ole tingitud üksnes pahameelest tema PR-trikkide ja poliitilise retoorika suhtes, tal ei ole ette näidata uusi saavutusi, mistõttu unustatakse vanad kordaminekud kiiresti,» kirjutatakse uuringus.

«Põhjused, mis on tinginud usalduse vähenemise valitseva režiimi vastu, on fundamentaalsed ning muutuvad Putini ajastu stabiilsusideoloogia ning sellele järgnevate uute ideoloogiate puutepunktiks,» seisab uuringus.

Detsembrikuiseid riigiduuma valimisi varjutasid massilised rikkumised, sundides opositsiooni esimest korda massiliselt valitseva režiimi vastu välja astuma. Meeleavaldused toimusid ka enne ja pärast märtsikuised presidendivalimisi.

«Vaatamata Putini sammudele opositsiooni mahasurumiseks tagab presidendi populaarsuse langus, kiired ühiskondlikud muutused ja kasvav interneti kasutamine selle, et meelavaldused ei kao kuhugi,» kirjutatakse uuringus.

Uuringu autoriks on Kodanikuinitsiatiivide Komitee, mida juhib endine rahandusminister Aleksei Kudrin. «Moskva meeleavalduste nõrgenemine on ajutine nähtus, mis on pigem seotud protestiliikumise ümberkujundamise protsessiga,» nentis Kudrin.

Uuringus kirjutatakse, et Putini katsed PR-trikkidega oma populaarsust hoida ei toimi, sest internet on muutumas peamiseks infoallikaks Venemaal ning keskklass ei usu riigitelevisiooni propagandat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles