Hiina ja Prantsusmaa siluvad sassis suhteid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hu Jintao ja Nicolas Sarkozy.
Hu Jintao ja Nicolas Sarkozy. Foto: AFP / Scanpix

Hiina ja Prantsusmaa lubasid taastada kõrgetasemelised suhted, mis said kannatada pärast möödunud aastal toimunud Tiibeti usuliidri dalai-laama ja Prantsusmaa riigipea kohtumist.


Möödunud aasta lõpus toimunud kohtumine Tiibeti usuliidri ja tollase Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy vahel tekitas kohe Pekingis protesti ning sundis sealset juhtkonda ära jätma planeeritud tippkohtumise Euroopa Liiduga, vahendas BBC News.

Täna Londonis toimuval G20 riikide foorumil kohtus Sarkozy Hiina presidendi Hu Jintaoga. Vahetult enne riigipeade kohtumist tegi kommunistliku riigi välisminister avalduse, milles teatas kahe riigi vaheliste strateegiliste partnerlussuhete taastamisest.

Muu hulgas teatas Hiina välisministeerium oma kodulehele üles riputatud avalduses, et Prantsusmaa tunnustab Tiibetit Hiina territooriumi lahutamatu osana ning ei toeta tiibetlastele mistahes iseseisvuse andmist.

Dalai-laama viibis Prantsusmaal ka augustikuise Euroopa visiidi ajal, mille jooksul kohtus ta Sarkozy abikaasa Carla Bruni-Sarkozyga, riigi välisministri Bernard Koucheriga ning esines kõnega parlamendisaadikute ees.

Sarkozy keeldus tollal kohtumisest Tiibeti usuliidriga, sest Hiina suursaadik ähvardas teda vastasel korral «tõsiste tagajärgede eest» Prantsusmaa ja Hiina suhetes.

Pärast 1959. aasta ebaõnnestunud tiibetlaste ülestõusu Hiina võimude vastu Indias eksiilis elav 14. dalai-laama ehk kodanikunimega Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso on tekitanud Hiina ja lääneriikide suhetes paksu pahandust.

Pekingi meelepaha on pälvinud ka teised Euroopa riigid, kelle juhid on otsustanud dalai-laamaga kohtuda. Hiina suhted Euroopa riikidega said kannatada tegelikult juba varem, sest paljud Euroopa riigipead mõistsid hukka selle, kuidas Hiina võimud möödunud aasta kevadel Tiibetis puhkenud massiprotestid jõhkralt maha surusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles