Koosmeele Keskus on endiselt populaarne

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oktoobris, kui vastvalitud Läti parlament kogunes oma avaistungile, avaldasid valitsusest välja jäetud Koosmeele Keskuse toetajad seimihoone ees meelt, nõudes plakatiga «Ei etnilisele diskrimineerimisele» Läti venekeelse elanikkonna tagakiusamise lõpetamist.
Mullu oktoobris, kui vastvalitud Läti parlament kogunes oma avaistungile, avaldasid valitsusest välja jäetud Koosmeele Keskuse toetajad seimihoone ees meelt, nõudes plakatiga «Ei etnilisele diskrimineerimisele» Läti venekeelse elanikkonna tagakiusamise lõpetamist. Foto: SCANPIX

Täna avaldatud arvamusuuringu järgi on Läti populaarseim erakond peamiselt venekeelse elanikkonna huve esindav Koosmeele Keskus.

Latvijas Fatki küsitluse järgi hääletaks mullu septembris toimunud parlamendivalimised võitnud, kuid valitsusliidust kõrvale jäänud vasakpoolse erakonna poolt 19,7 protsenti vastanuist, mis on võrreldes septembriga protsenti vähem. Augustis oli erakonna toetus aga praegusest 3,8 protsenti kõrgem, vahendas uudisteagentuur BNS.

Peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristliku erakonna Ühtsus toetus on aga tõusnud ning kui valimised toimuksid praegu, toetaks valitsuses juhtohje hoidvat erakonda 17,9 protsenti küsitlusele vastanuist. Septembris oli erakonna toetajaid 2,8 protsenti vähem, samas veel juunis edestas Ühtsus Koosmeele Keskust.

Teiste erakondade toetus on märgatavalt madalam. Nii järgneb Koosmeele Keskusele ja Ühtsusele opositsiooniline Roheliste ja Talurahva Liit, mille toetus tõusis võrreldes möödunud kuuga 2,1 protsenti kümne protsendini.

Valitsuskoalitsiooni kuuluva Läti rahvuslaste ühenduse Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK toetus tõusis 0,1 protsendi võrra 7,3 protsendini.

Ekspresident Valdis Zatlersi Reformierakond küsitluse järgi viieprotsendilist valimiskünnist ei ületaks. Erakonna toetus on langenud 3,1 protsendini, septembris oli see 3,5 protsenti.  

0,5 protsenti vastanuist toetas parlamendis esindamata erakonda Inimõiguste Eest Ühtses Lätis, mis on mittekodanikele kodakondsust nõudva referendumialgatuse taga.

12,5 protsenti vastanuist tunnistas, et nad ei läheks valima, 25,9 protsenti polnud aga veel otsusele jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles