Tõmošenko ärgitas ukrainlasi «maffiat» võimult tõukama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimased valimiseelsed ettevalmistused Kiievis.
Viimased valimiseelsed ettevalmistused Kiievis. Foto: SCANPIX

Ukraina vangistatud ekspeaminister Julia Tõmošenko ärgitas eile ukrainlasi eelseisvatel valimistel president Viktor Janukovõtši «maffiat» võimult tõukama.

«Te olete arukas ja tark rahvas. Ärge pöörake tähelepanu ühendatud opositsiooni vastu peetavale laimukampaaniale,» vahendas ekspeaministri tütar Jevgenia Tõmošenko tema läkitust.

«Selle maffia võimult kihutamine pole pelgalt opositsiooni ülesanne. See on sõda diktaatorluse ja ebaõigluse vastu, milleks tuleb igaüht teist kaasata,» seisis kirjas.

Pühapäeval toimuvad valimised on esimesed pärast seda, kui Janukovõtš 2010. aasta presidendivalimistel napilt Tõmošenkot edestas. Varsti pärast seda esitati ekspeaministrile ametivolituste ületamise süüdistused, mille alusel ta möödunud aasta oktoobris seitsmeks aastaks vangi mõisteti. Tõmošenko ja lääneriigid peavad süüdistuste tagamaid poliitiliseks.

Arvamusküsitlustes juhib Janukovõtši Regioonide Partei, teise koha nimel võitlevad Tõmošenko valimisliit Batkivštšõna (Isamaa) ja profipoksija Vitali Klitško erakond UDAR (Ukraina Demokraatlik Allianss Reformide Eest).

Tõmošenko oma vangistuse tõttu valimistel osaleda ei tohi, kuid ta on oma valimisliidu reklaamikampaanias endistviisi kesksel kohal.

USA välisminister Hillary Clinton ja Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton väljendasid neljapäeval muret Ukraina valimiste demokratlikkuse pärast.

Regioonide Partei on korduvalt rõhutanud, et valimised kujunevad ausateks.

Ukraina üldvalimised toimuvad 28. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles