Leedu IQ peatoimetaja: Tööerakonna rikkumised suurendasid parempoolsete võimalusi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilniuse ülikooli tudengid valimispettuste vastu meelt avaldamas.
Vilniuse ülikooli tudengid valimispettuste vastu meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Leedu valimiste esimeses voorus enim hääli saanud Tööerakonna korraldatud pettused šokeerisid paljusid, eriti noori, mis võib suurendada parempoolsete võimalusi ülehomme toimuvas teises ringis, ütles Vilniuse Ülikooli politoloogiadotsent ja ajakirja IQ Leedu versiooni peatoimetaja Tomas Janeliūnas Postimehele.


«Esimene üldine reaktsioon pärast esimest ringi oli šokk selle pärast, kui palju pettusi ja rikkumisi valimispäeval toimus,» kirjeldas Janeliūnas. «Suuremat osa sellest seostati Tööerakonnaga.»

Janeliūnase sõnul on välja tulnud isegi videosalvestis sellest, kuidas arutatakse vangidelt Tööerakonnale häälte ostmist.

«Pärast esimest ringi leiti palju hääletussedeleid, kus olid pandud täpselt samad järjestused,» rääkis ta. «Politsei uuris üht juhtumit, kui Tööerakonna kandidaat ostis hääli otse, isiklikult. Keskvalimiskomisjon otsustas selle piirkonna hääled tühistada, täna peaks põhiseaduskohus otsustama, kas valimiskomisjoni otsus kehtib.»

«Tänu nii laialdasele meelepahale, eriti noorte seas, on levinud tunnetus, et seekordsed valimised pole väga läbipaistvad. Ning, mulle tundub, et see soosib teises ringis parempoolseid erakondi – konservatiive ja liberaale,» märkis ta. «Teise ringi võistlustules on jätkuvalt rohkelt parempoolseid kandidaate ja neil on head šansid.»

Janeliūnase sõnul asjaolu, et mõningad valimisjaoskonnad olid kahe nädala eest toimunud esimeses ringis pikkade järjekordade tõttu lahti kauem kui pidanuks, küsimusi tekitanud pole. «See oli lihtsalt soov lasta valijatel oma hääl anda olukorras, kus mõningate jaoskondade taha olid tekkinud pikad järjekorrad,» põhjendas.

«Ka valimiste üldine korraldus sai kriitikat,» lisas politoloog. «Suuremates linnades pidid valijad järjekordades ootama, jaoskondades nappis töötajaid ja mõningateks juhtumiteks polnud nad valmis.»

Selles, et tõenäoliselt moodustavad Leedu järgmise valitsuse sotsid, Tööerakond ning Kord ja Õiglus, kelle liidrid hakkasid koalitsioonist rääkima juba pärast esimese ringi esimeste tulemuste avaldamist, Janeliūnas aga ei kahtle. «Usun, et igal juhul neil kolmel erakonnal, võib-olla koos veel kellegagi, on suurimad šansid uue koalitsiooni moodustamiseks,» sõnas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles