Hukkunud Poola presidendi tütar: Smolenski ohvrite piltide avaldamine pole juhuslik

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński tütar Marta Kaczyńska oma lennuõnnetuses surnud ema Maria Kaczyńska kirstu kõrval.
Hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński tütar Marta Kaczyńska oma lennuõnnetuses surnud ema Maria Kaczyńska kirstu kõrval. Foto: SCANPIX

2010. aastal Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński tütar Marta Kaczyńska näeb internetis avaldatud katastroofipiltide taga Venemaad.

27. septembril internetis avaldatud fotod, mis on tehtud vahetult pärast 96 inimelu nõudnud lennukatastroofi sündmuspaigal, on vapustanud Poola avalikkust. Kuigi fotode autor pole endiselt selge, peab Kaczyńska piltide avaldamist Venemaa katseks mõjutada Poola poliitikat, kirjutas päevaleht Nasz Dziennik.

Lennuõnnetuses nii oma isa kui ka ema Maria Kaczyńska kaotanud Marta Kaczyńska arvates polnud piltide avaldamise ajastus juhus. Tema sõnul jälgivad Vene võimud Poola poliitikat ning teavad, et suurim opositsioonierakond, Lech Kaczyński ja tema ekspeaministrist kaksikvenna Jarosław Kaczyński asutatud konservatiivne Seaduse ja Õigluse Partei (PiS), juhib arvamusuuringuid võimuerakonna Kodanikeplatvorm ees.

Kaczyńska hinnangul on piltide avaldamise peamine eesmärk juhtida Poola avalikkuse tähelepanu sellele, et PiS keskendub vaid Smolenski lennuõnnetusele, püüdes sel moel heita varju erakonnale, mida praegu juhib tema onu Jarosław Kaczyński.

«Venemaa pöörab suurt tähelepanu meie riigis poliitilise status quo säilitamisele,» ütles Kaczyńska, kelle sõnul eelistab Kreml suhelda praeguse peaminister Donald Tuski juhitava valitsusega, mitte Vene võimude suhtes kriitilise Jarosław Kaczyńskiga.

Kaczyński erakond on seisukohal, et fotod pärinevad Smolenski lennuõnnetuse põhjusi uurinud Vene uurimiskomisjonilt MAK ning nende internetis avaldamine oli Venemaa võimude poolt tahtlikult esile kutsutud selleks, et mõjutada Poola poliitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles