Berlusconi karistust vähendati ühele aastale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

Endisele Itaalia peaministrile Silvio Berlusconile reedel maksupettuse eest määratud nelja-aastast vanglakaristust lühendati ühele aastale, teatas Milano kohus varsti pärast kohtuotsuse langetamist.

Berlusconi karistust vähendati tänu 2006. aastal vasakpoolse valitsuse ajal vastu võetud amnestiaseadusele, mille eesmärk on vähendada vanglate ülerahvastatust.

Ekspeaministril keelati ühtlasi viie aasta vältel riigiametis töötada, teatas Milano kohus.

Berlusconit ja tema kaasosalisi süüdistati varifirmade kaudu USA filmide leviõiguse soetamises tema kontsernile Mediaset, võltsides nende eest makstud litsentsitasude suurust.

Kohus otsustas ühtlasi, et Berlusconi ja tema 10 kaassüüalust peavad Itaalia maksuametile maksma 10 miljonit eurot, öeldi kohtu avalduses. Berlusconi ja ta liitlased nimetasid Milano kohtu otsust poliitiliselt motiveerituks.

«See on kaheldamatult taas poliitiline kohtuotsus nagu kõik minu vastu algatatud kohtuasjad on olnud,» tõdes ekspeaminister.

Petuskeem aitas luua välismaiseid arveid ning näidata tulusid väiksemana, et Itaalias vähem makse maksta. Süüdistuse kohaselt puudutas skeem 3000 filmi ja selle osalised teenisid vahelt 250 miljonit eurot.

Prokurörid nõudsid Berlusconile kolme aasta ja kaheksa kuu pikkust vanglakaristust. Protsess algas juba 2006. aastal, ent oli vahepeal peatatud seaduse tõttu, mis Berlusconile peaministrina puutumatuse andis.

Prokurör Fabio De Pasquale ütles juunis, et Berlusconi oli kuni «1998. aastani teleõiguste käsuahela tipus».

De Pasquale nõudis ka Mediaseti presidendile Fedele Confalonierile kolme aasta ja nelja kuu pikkust vanglakaristust, kuid Berlusconi lähedane nõunik mõisteti reedel õigeks.

Oma süüd eitav Berlusconi on kohtu all ka altkäemaksu, alaealiselt seksi ostmise ja võimuliialduste eest. Ta sunniti peaministri kohalt lahkuma mullu novembris.

«Minul pole olnud mingisugust intiimsuhet temaga,» kinnitas Berlusconi reedel kohtus viidates süüdistusele alaealiselt seksi ostmise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles