Soome saadab välja üha enam seadust rikkunud välismaalasi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaart arvutiklahvil
Soome kaart arvutiklahvil Foto: SCANPIX

Soome migratsiooniamet on mõne aasta jooksul mitmekordistanud riigist väljasaadetavate inimeste arvu.

Ametkond otsustas mullu saata riigist välja 214 välismaalast, võrreldes 80 väljasaadetuga aastal 2009. aastal, vahendas mtv3.fi. Suurima osa neist moodustavad kriminaalkorras karistatud inimesed.   

Politsei ja piirivalve on teinud varasemast rohkem ettepanekuid ühe või teise inimese Soomest väljasaatmiseks.

Olukord muutus pärast 2009. aastal Espoos Sello kaubanduskeskuses aset leidnud massitulistamist. Viis inimest tapnud ja seejärel enesetapu sooritanud Ibrahim Shkupollit (Kosovo albaanlane) polnud kodumaale saadetud, kuigi mehel oli kuritegelik taust.   

«Pärast Shkupolli juhtumit hakati asjale senisest suuremat tähelepanu pöörama,» kinnitas politseiinspektor Per Ehrsten.

Alati ei saa aga välismaalast üle piiri toimetada. Helsingi politsei välismaalaste küsimustega tegeleva osakonna kinnitusel pole mõningad riigid nõus väljasaadetuid vastu võtma. «Meie murelapseks on Somaalia,» tunnistas ülemkomissar Kaj Wahlman.

Ka on probleeme kodakondsuseta isikutega. Wahlmani sõnul on väljasaatmisotsuse saanud somaallasi ja kodakondsuseta inimesi Soomes kümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles