Itaalia lasi vabaks kolm endist Wehrmachti sõdurit

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia riigilipp
Itaalia riigilipp Foto: SCANPIX

Itaalia sõjaväe apellatsioonikohus Roomas lasi eile vabaks kolm endist langevarjurite ja tankidiviisi Hermann Göring kuulunud sõdurit, keda oli varem karistatud eluaegse vangistusega.

Vabadusse pääsenud kolmik (93-aastane Helmut Odenwald, 93-aastane Erick Köppe ja 95-aastane Ferdinand Osterhaus) kuulus nende üheksa hulka, kellele 2011. aastal mõisteti eluaegne vangistus sõjakuritegude eest Itaalia tsiviilelanike vastu Teise maailmasõja aastatel, vahendas AFP.

Õigusmõistmine nende üle oli alanud novembris 2010 ja seda pärast viis aastat kestnud uurimist. Kõik süüdimõistetud on praegu 90ndates eluaastates.

Üheksast kolm olid vanglas juba ära surnud. Ülejäänud kolm meest (90-aastane Hans Georg Karl Winkler, 87-aastane Alfred Luhmann ja 92-aastane Wilhelm Stark) jäid edasi trellide taha.

Eelmise aasta juulis langetas Verona linna sõjaväekohus otsuse, et süüdistatavad osalesid rahuline elanike massilises mahalaskmises 1944. aastal Põhja-Itaalia külades Apenniinidel, mis jäid Firenze ja Modena vahele. Siis lasid Wermachti sõdurid maha vähemalt 350 inimest.     

Natsikuritegudes kahtlustatavate inimeste tagaajamine sai alguse 1994. aastal, kui eluaegse vanglakaristuse sai endine SS-ohvitser Erich Priebke. Sellele hakkasid järgnema ka teised sarnased protsessid.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles