Surmad Prantsuse Alpides: Saad al-Hilli pangaarvel on Saddam Husseini raha?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paik, kus hukkus neli inimest - kolm Iraagi päritolu britti ning prantslasest jalgrattur
Paik, kus hukkus neli inimest - kolm Iraagi päritolu britti ning prantslasest jalgrattur Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise luure heaks töötava Saksa agendi arvates on Prantsuse Alpides Annecy lähedal aset leidnud tapmiste motiiv selginenud.

Uute andmete kohaselt võis ühel ohvril, Iraagi päritolu, kuid Suurbritannia kodakondsusega Saad al-Hillil olla Iraagi kunagise diktaatori Saddam Husseini vara, edastab The Telegraph.

«Kui al-Hilli käes oli Saddamile kuulunud vara, siis oli ta märklaud tapjatele, kes soovisid seda vara endale saada,» sõnas Saksa agent.

USA hukkas Saddam Husseini 2006. aasta detsembris.

Pärast seda levis uudis, et Saddam oli 2003. aastal võtnud Iraagi keskpangast raha 773 miljoni euro eest. Ta peitis selle raha maailmas erinevatesse pankadesse, eriti olevat raha aga Šveitsi pankades.

Suur osa summast on aga Iraagist pärit, kuid välisriikides elavate eraisikute arvetel.

Saad al-Hilli isa, Kadhim al-Hilli lahkus Iraagist 1970. aastate lõpul. Saksa agendi arvates pani Hussein Kadim al-Hilli arvele osa rahast.

Selle tõttu kahtlustatakse, et al-Hilli arvel on Šveitsi pangas üle miljoni euro.

Briti ja Prantsuse politsei uurivad, kui jõukas Saad al-Hilli oli. Eriti huvitab neid see, millistes riikides mehel on pangaarveid.

Arvatakse, et Saad al-Hilli sai oma vara isalt.

Saksamaa agendi arvates võib Kadhim al-Hilli pangaarvel, mis hiljem läks üle tema pojale, olla Saddam Husseini poolt sinna paigutatud suur summa.

Septembri alguses tapeti  Prantsusmaal Annecy lähedal Chevaline`is lisaks Saad al-Hillile ka ta naine, kasuema ning üks prantslasest jalgrattur. Al-Hillide alaealised tütred jäid ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles