Soome kohalikud valimised võitis Koonderakond

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koonderakonna liider peaminister Jyrki Katainen.
Koonderakonna liider peaminister Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Eile Soomes peetud kohalikud valimised võitis Koonderakond sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna ees.

Kui loetud oli 99,8 protsenti häältest toetas Koonderakonda 21,9, sotsiaaldemokraate (SPD) 19,6, Keskerakonda 18,7, Põlissoomlasi 12,3, rohelisi 8,5, Vasakliitu kaheksa, Rootsi Rahvaparteid 4,7, kristlikke demokraate 3,7 protsenti valijaist, vahendas YLE.

Võrreldes 2008. aasta kohalike valimistega tõusis kõige rohkem euroala võlakriisi süvenemisest kasu lõiganud Põlissoomlaste toetus – seitse protsenti. Kui Rootsi Rahvapartei toetus jäi eelmiste valimistega võrreldes samale tasemele, siis kõigi teiste erakondade toetus langes. Kõige rohkem kaotas valijaid SPD – 1,7 protsenti.

Ekspertide sõnul avad võivad valimistulemused mõjutada haldusreformi ja pikka aega edasi lükatud sotsiaal- ja tervishoiu- ehk sote-uuenduse saatust, mille keskne küsimus on, kes hakkab tulevikus vastutama erinevate tervishoiuteenuste tagamise eest.

Valmisaktiivsus oli 58,2 protsenti, mis on madalaim näitaja alates 2000. aasta kohalikest valimistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles