Sõjaväeinspektorid alustavad Venemaa kohal vaatluslende

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Ameerika ja Rootsi sõjaväeinspektorid alustavad täna avatud taeva lepingu raames Venemaa ja Valgevene kohal vaatluslende.

Vene ja Valgevene võimudega kooskõlastatud marsruudil toimuvad vaatluslennud Saab-340Bga toimuvad 29. oktoobrist 2. novembrini. Lisaks lennuki meeskonnale on pardal ka Vene ja Valgevene eksperdid, kes jälgisid vaatlejate tegevust ja marsruudist kinnipidamist,  vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Avatud taeva leping (Open Skies Treaty) on üks osa Euroopa Julgeoleku- ja Koostöörorganisatsiooni OSCE riikide julgeoleku- ja usaldusmeetmetest. Lepingu eesmärk on avatuse, julgeoleku ja usalduse arendamine riikide vahel, selle kitsam eesmärk on informatsiooni kogumine sõjalistest jõududest ning sõjalisest tegevusest. Lepinguga on ühinenud suurem osa OSCE liikmesriikidest, nende hulgas kõik NATO riigid.

OSCE liikmesriigid allkirjastasid lepingu 1992. aastal Helsingis ning see jõustus 2002. aastal. Eesti ühines avatud taeva lepinguga 2005. aastal. Lepinguga ühinemisel võttis Eesti kohustuse vastu võtta kuni neli teiste lepinguosaliste riikide vaatluslendu oma territooriumi kohal aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles