Grybauskaitė välistab Tööerakonna valitsusse kaasamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles täna, et vastuolulise Viktor Uspaskihhi valimistel teise koha saanud Tööerakond ei saa valitsuse moodustamises osaleda.

«Minu arvates ei saa valitsuse moodustamises osaleda erakond, keda kahtlustatakse arvukates valimisrikkumistes ja variraamatupidamises, mille liidrid on süüdistatavad kriminaalasjas,» ütles Grybauskaitė pärast kohtumist seimivalimised võinud sotsiaaldemokraatide liidri Algirdas Butkevičiusega, kes on tõenäolisim peaministrikandidaat.

Grybauskaitė sõnul on ausad valimised demokraatia ja stabiilsuse garant, kuid neil valimistel fikseeriti hirmuäratavalt suurt hulka rikkumisi. «On algatatud 27 uurimismenetlust, neist 18 puudutavat häälte ostmist ning sealhulgas on tervelt kümme seotud üheainsa parteiga - Tööerakonnaga,» ütles president.

Riigipea ütles, et kuna valimistel sai enim hääli Sotsiaaldemokraatlik Erakond, siis teeb ta «suure tõenäosusega ettepaneku valitsuse moodustamiseks sotsiaaldemokraatidele». Samas rõhutas ta, et toetab ainult seda poliitilist jõudu, kel õnnestub moodustada võimuenamus ilma Tööerakonnata.

Parlamendivalimiste teise vooru eel esitas peaprokuratuur Uspaskihhile, seimi kandideerinud Vitalija Vonžutaitėle ja Tööerakanna endisele raamatupidajale Marina Liutkevičienėle süüdistuse pettuses.

Tööerakond peab tema vastu algatatud kriminaalasja poliitiliseks.

Keskvalimiskomisjon esialgseil andmeil saab Sotsiaaldemokraatlik Partei seimis 38 mandaati, senise peaministri Andrius Kubiliuse Isamaaliit/Leedu Kristlikud Demokraadid 33 ning Tööerakond 29 saadikukohta.

Erakond Kord ja Õiglus saab seimis 11, Liberaalne Liikumine kümme, Poolakate Valimisaktsioon kaheksa, Vapruse Tee partei seitse saadikukohta ning Talurahva ja Roheliste Liit ühe mandaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles