ÜRO tuumaagentuur tervitas USA ja Venemaa otsust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IAEA peasekretär Mohamed ElBaradei.
IAEA peasekretär Mohamed ElBaradei. Foto: AP / Scanpix

ÜRO tuumajärelevalveagentuur tervitas USA ja Venemaa riigipeade initsiatiivi uue tuumarelvastuse piiramise lepingu sõlmimise osas.


Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) peadirektor Mohamed ElBaradei ütles ametlikus avalduses, et tervitab Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja USA riigipea Barack Obama ühisavaldust, vahendas AFP.

Riigipead kohtusid eile Londonis G20 klubi riikide tippkohtumisel ning avaldasid lootust, et juba selle aasta jooksul õnnestub sõlmida uus tuumarelvastuse piiramise lepe, millega tahetakse tuumalõhkepeade hulka vähendada allapoole 2002. aastal määratud arvust.

ElBaradei sõnul näitab Venemaa ja USA juhtide initsiatiiv, et viimaks on üle saadud külma sõja-aegsest mentaliteedist.

Obama on lubanud muuta tuumarelvastuse vähendamise oma presidentuuri üheks keskseks küsimuseks. Selle oluliseks eelduseks on aga 1991. aastal Moskvaga sõlmitud, kuid selle aasta detsembris aeguva USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise lepingu (START) uuendamine.

2002. aastal leppisid USA ja Venemaa pärast pikka aega kestnud kõnelusi kokku, et kümne aasta jooksul vähendatakse tuumarelvalõhkepäid 1700 kuni 2200ni, kuid 2008. aasta jaanuaris oli Ühendriikidel üle 5000 ja Venemaal üle 8000 lõhkepea.

Kumbi riik pole seni veel vihjanud, kui suures ulatuses võidakse lõhkepäid vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles