Ajakirjanik: Grybauskaite üritab vähendada Tööerakonna isu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu seimi uus koosseis.
Leedu seimi uus koosseis. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Kuigi seimivalimiste teine ring lükkas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ettepoole esimese ringi võitjast Tööerakonnast, kinnitasid mõlema liidrid eile koos Korra ja Õigluse Parteiga taas huvi kolmekesi koalitsioon moodustada. Intriigi tõi aga mängu president Dalia Grybauskaitė teatega, et tema hinnangul pole Tööerakond valitsuskõlblik.

«Olukord on pehmelt öeldes segadusttekitav,» iseloomustas internetiajalehe Lithuania Tribune toimetaja Ruslanas Iržikevičius Postimehele antud telefoniintervjuus. «Meie president ütles, et koalitsioon oleks parem Tööerakonnata.»

Vaid paar nädalat tagasi sai kahtlase parteirahastuse tõttu uurimise all oleva Tööerakonna liider Viktor Uspaskihh hakkama naljaga, et tema jaoks on kohtuskäimine peaaegu sama tavapärane nagu töölkäimine.

«Ta on Leedu Silvio Berlusconi,» iseloomustas Iržikevičius. «Ta on kõige küünilisem poliitik, kes ei hooli millestki muust peale omaenese huvide.» Kui Berlusconile määrati hiljuti nelja-aastane vangistus, siis Uspaskihhi võib süüdimõistmise korral oodata kuni kaheksa aastat trellide taga.

Samas on sotsidel, Tööerakonnal ning Korral ja Õiglusel 141-liikmelise seimi järgmises koosseisus 80 kohta ning presidendi volitused valitsuse moodustamise juures piirab ära 1998. aastast pärinev kohtuotsus, et riigipea ei tohi vastu astuda parlamendi enamuse tahtele.

Iržikevičius märkis, et presidendil ei pruugi olla alati õiguslikku autoriteeti, küll aga on tal moraalne autoriteet. Ajakirjaniku hinnangul tasuks Gry­bauskaitė väljaütlemises pöörata tähelepanu sellele, et ta ütles vaid, mida ise eelistaks.

«Üks politoloog oletas, et ehk on see Grybauskaitė poolt taktikaline samm, et vähendada Tööerakonna isu,» rääkis ta. «Näiteks selleks, et nad küsiksid järgmises valitsuses praegu välja öeldud nelja-viie ministriportfelli asemel ainult üks-kaks.»

«Tööerakonna oht on see, et nende käitumine on ennustamatu, sest Uspaskihh on etteaimamatu ja tema ongi Töö­erakond,» kirjeldas ta. Butkevičiust peetakse suhteliselt kahvatuks liidriks, mistap vaatlejad muretsevad, kas ta suudaks oma koalitsioonis Uspaskihhi taltsutada.

Artikli täisversiooni loe paberlehest või pluss.postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles