Tai ja Kambodža sõdurite vahel puhkes tulevahetus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža sõdurid Preah Viheara templi juures.
Kambodža sõdurid Preah Viheara templi juures. Foto: AFP / Scanpix

Tai ja Kambodža sõdurite vahel puhkes hommikul tulevahetus vaidlusalusel piirialal iidse hindu templi lähistel. AFP teatel hukkus tulevahetuses vähemalt kaks Kambodža sõdurit.   


«Relvastatud kokkupõrge sai alguse, kui Tai sõdurid sisenesid Kambodža territooriumile. Tulistasime rakette Tai sõdurite pihta,» ütles Kambodža valitsuse pressiesindaja Phay Siphan Reutersile, vahendas uudisteagentuur BNS.

Tai pealinnas Bangkokis kinnitas kindralmajor Kanok NetraKaveysana lühikese tulevahetuse toimumist hommikutundidel.

«Tegemist oli arusaamatusega ja see on lahendatud,» sõnas ta täpsustamata.

Tulevahetus puhkes päev pärast seda, kui 900-aastase Preah Viheara templi lähistel maamiini otsa astunud Tai sõdur sai rängalt haavata. UNESCO kultuurimälestiste nimekirja kantud pühakoja läheduses on Tai ja Kambodža sõjaväelased olnud lahingpositsioonidel eelmise aasta juulist, kui lõkkele löönud pinged arenesid kiiresti vastasseisuks.

Pinged kasvasid uuesti märtsis, kui sadakond Tai sõdurit sisenes vaidlusalusesse piirkonda, kus Kambodža sõjaväelased nad peatasid. Toona suudeti tulevahetusest hoiduda.

Enne nimetatud vahejuhtumit oli olukord Kagu-Aasia naaberriikide vahelisel piirialal olnud mitu kuud pingevaba, kui poliitikud otsustasid ühiselt demarkeerida džungliala, kus mullu oktoobris hukkus üks Tai ja kolm Kambodža sõdurit.

Preah Viheara tempel ehk Khao Phra Viharn, nagu seda tuntakse Tais, paikneb astangul, mis moodustab loodusliku piiri kahe riigi vahel ning on olnud põlvkondade vältel pingete allikaks.

Rahvusvaheline kohus kinnitas juba 1962. aastal selle kompleksi kuulumist Kambodžale ning kuni eelmise aastakümneni kontrollisid piirkonda punased khmeerid.

Tai ei taha aga olukorraga leppida, sest kohus ei määratlenud, kellele kuulub seda ümbritsev 4,6 ruutkilomeetri suurune maa-ala. Läbirääkimised kahe riigi vahel pole tüli lahendanud ning see mõjub halvasti ka kahe riigi turismile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles