Ristleja Aurora ei saanud Peterburi ajaloolise sümboli staatust

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristleja Aurora
Ristleja Aurora Foto: SCANPIX

Peterburi parlamendi saadikud keeldusid tunnistamast ristleja Aurorat Neevalina ajalooliseks sümboliks.

Ettepaneku anda Aurorale ametlik sümboli staatus tegi kommunistide fraktsiooni liider Vladimir Dmitrijev, vahendas RIA Novosti. Vastavat täiendust ei saanud Neevalinna põhikirja teha, kuna selleks nappis hääli. Poolt hääletas 12, vastu oli 11 saadikut.

Vastavalt kehtivale korrale nõuab seaduseprojekti heakskiit aga enam kui poolte saadikute nõusolekut. Kokku on parlamendis 50 saadikut.

Parlamendi esimehe Vjatšeslav Makarovi sõnul suhtub Peterburi põhikirja tehtavatesse muudatustesse tähelepanuga ja ettevaatlikult. Samas ta lisas, et linnavõim teeb kõik võimaliku selleks, et säilitada Aurorat kui ajaloolist mälestusmärki.   

Vastavalt Peterburi põhikirjale on linna ajaloolisteks sümboliteks Peeter-Pauli katedraali tornis olev ingel, Admiraliteedihoone tipus olev laevuke ja mälestusmärk Vaskratsanik.

Aurora olukord on viimastel aastatel tekitanud paljudes rahuolematust. Aastal 2010 lülitati see välja sõjalaevastiku koosseisust, meeskond formeeriti ümber ja selle juhtimine anti üle sõjamuuseumile.

Pärast seda on ühiskondlikud organisatsioonid ja Peterburi parlamendisaadikud korduvalt pöördunud föderaalvõimu ja sõjaväejuhtide poole palvega võtta Aurora kaitse alla.

Selle aasta juunis saatis Neevalinna seadusandlik kogu president Vladimir Putinile palve arvata ristleja taas sõjalaevastiku koosseisu. Kaks kuud hiljem tegi riigiduuma asespiiker Sergei Železnjak ettepaneku anda Aurorale presidendilaeva staatus. Mõlemad ettepanekud jäid vastuseta.

Kuni oktoobrini valvasid korra järele laeval madrused. Pärast seda tagab Auroral korda siseministeeriumi ametkonnasisene turvameeskond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles