Hiina mõttekoda soovitab loobuda ühe lapse poliitikast

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike hiinlane
Väike hiinlane Foto: SCANPIX

Hiina valitsuse mõttekoda soovitab loobuda ühe lapse poliitikast juba 2015. aastaks, selgub meediani jõudnud värskest raportist.

Mõttekoja soovituse järgi võiks kahe lapse poliitika võtta teatud maakondades kasutusele juba sel aastal, aga üle kogu riigi aastal 2015. Kõik laste arvu puudutavad reeglid tuleks tühistada aastaks 2020, vahendas AP.  

Mõttekoja väitel on laste arvu reguleeriv poliitika läinud riigile kalliks maksma. See on toonud kaasa sotsiaalkonflikte ja viinud näiteks paigast sugudevahelise tasakaalu, kuna eelistatakse poegi.

Ligi 30 aastat kehtinud riiklikku sündivuse poliitikat peetakse keeruliseks. Linnas elavad pered tohivad kasvatada ühte last, maarajoonides võib peres kasvada kaks last siis, kui esimene laps on tütar.

Pragune poliitika on toonud kaasa sundaborte ja koguni sundsteriliseerimisi. Teise lapse muretsenud perekond on pidanud maksma kõrgeid trahve või on nad jäänud ilma töökohast ning varast.  

Hiinas tuleb üha enam juurde eakaid inimesi. Pensionäre on varasemast enam, pensionikassasse laekub üha vähem makse.  

Hiina juhtkond pole raportile reageerinud, seega pole teada nende seisukoht mõttekoja julgeteks peetud ettepanekute suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles