Poola lastevahetuse ohvrid said kopsaka valuraha

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikud (foto on illustratiivne)
Kaksikud (foto on illustratiivne) Foto: Reuters / Scanpix

Haigla eksituse tõttu imikueas võõra tüdrukuga vahetusse läinud identsed kaksikud, kes kasvasid üles erinevates perekondades, saavad nüüd - veerand sajandit hiljem - koos oma kaaskannatajaga rahas kümmelda.


1983. aasta viimasel kuul viidi alles paari nädala vanused identsed kaksikud Kasia ja Nina Ofmanska kopsupõletikuga ühte Varssavi haiglasse, kus nende elud ristusid samavanuse Edyta Wierzbicka nime kandva tüdrukuga, vahendas AFP.

Haigla personali eksituse tõttu läksid lapsed vahetusse ning kaksikute vanemad viisid ise sellest aru saamata hiljem koju ühe õige ja ühe võõra lapse ning kasvatasid mõlemad üles enda omadena.

Ka arstid kinnitasid hiljem emale-isale, et nende kaksikud ei olegi identsed, ehkki alguses arvati nad seda olevat, ning elu kulges kõigile kolmele tüdrukule edasi oma rada mööda, ilma et keegi oleks viga märganud.

Saatuslik eksitus tuli ilmsiks alles seitseteist aastat hiljem sattunud juhuse tõttu, kui Kasia kuulis ühelt oma sõbralt, et linnas elab keegi temaga täiesti sama nägu tütarlaps ning otsustas viimasega kohtumise korraldada.

Teismeeas neiud avastasid tutvudes, et nad ei ole mitte ainult ühesugused välimuselt, vaid jagavad ka sama sünnikuupäeva ning isegi sünnimärke ja maitseid. Hiljem tõestas tegelike tüdrukute sugulust ka DNA test, mis vapustas kõiki asjassepuutuvaid inimesi sügavalt, eriti rängalt aga kaksikute ema.

2002. aastal otsustasid mõlemad pered asuda ühiselt kohtuteele Poola riigi vastu, et õiglus jalule seada ja kõigile kolmele just täisikka jõudnud neiule suure segadusega tekitatud psühholoogilise trauma eest kompensatsiooni küsida.

Eile otsustas kohus selle taotluse ka rahuldada ning määras kolmele praeguseks 25-aastasele naisele ning nende vanematele kokku 1,9 miljoni zloti ehk veidi rohkem kui poole miljoni USA dollari suuruse valuraha. Eesti vääringus võrdub summa umbes 6,68 miljoni krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles