Põhjamaade ühiseks promillipiiriks võib saada 0,2

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autovõtmed õlleklaasis
Autovõtmed õlleklaasis Foto: SCANPIX

Põhjamaade Nõukogu tahab ühtlustada liikluses lubatud promillimäära, viies selle 0,2 promillini.

Nõukogu otsustas täna Helsingis teha liikmesmaadele ettepaneku lubada nii vees kui maal sõiduki rooli inimene, kel on kuni 0,2-promilline joove, vahendas yle.fi.  

Põhjamaade Nõukogu põhjendab plaanitavat ühtlustamist lisaks turvalisusele ka   sooviga muuta hoiakuid. Spetsialistide sõnul suurendavad madalad promillimäärad liiklusturvalisust ja lisaks annab see noortele juhtidele selge sõnumi sellest, et alkohol ja liiklus kokku ei sobi.  

Põhjamaade karmim süsteem on Rootsis, kus 0,2 promilli kehtib nii auto- kui laevajuhtidele. Ka Norras ja Fääri saartel on 0,2 promilline joove see, mis tähendab purjus peaga sõiduki juhtimist.

Islandis on arutamisel seadusemuudatus, mis vastu võtmise korral langetaks autojuhtidele lubatava maksimaalse joobe piiri 0,2-ni.

Vabameelsemalt suhtutakse autojuhtide napsitamisesse Soomes ja Taanis, kuna mõlemas riigis on maanteel lubatud kuni 0,5-promilline joove. Soome veekogudel on  paatide-kaatrite juhtidel lubatud ühepromilline joove, Taanis aga pole väikelaevade juhtidele napsitamisel selgeid reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles