Venemaa sõnul haub Gruusia kättemaksu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid õppustel.
Gruusia sõdurid õppustel. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa süüdistas Gruusiat kättemaksu kavandamises Lõuna-Osseetia ja Abhaasia separatistide vastu ja hoiatas USAd relvamüügi eest Thbilisile.


Gruusia president Mihheil Saakašvili ütles esmaspäeval, et Venemaa kujutab endast jätkuvalt ohtu Gruusia suveräänsusele, mistõttu tuleks Gruusia sõjaväge tugevdada, teatas Reuters.

«Härra Saakašvili sellised kommentaarid tõestavad juba niigi ilmset - Thbilisi pole õppinud eelmise aasta sündmustest Kaukasuses ja ilmselt hellitab kätemaksuplaane,» ütles Vene Föderatsiooni välisministeeriumi esindaja Andrei Nesterenko.

Venemaa on varem kordavalt hoiatanud, et relvatarned Gruusiale mõjutavad vältimatult Venemaa suhteid nende riikidega, mis Thbilisit relvadega varustavad.

Augustikuise sõja ajal viitas Venemaa sõjalisdiplomaatiline juhtkond ka sellele, et USAja Ukraina tarnivad Gruusiale humanitaarabi katte varjus sõjatehnikat. Washington ja Kiiev lükkasid kõik süüdistused tagasi.

«Mis puudutab Thbilisile välisabi andmist ja Gruusia sõjalise potentsiaali taastamist, siis seda ei saa vaadata teisiti, kui agressori julgustamist,» lisas Nesterenko.

«Me eeldame, et Ühendriigid, Ukraina ja teised riigid, mis peavad end vastutustundlikeks rahvusvahelise üldsuse ees, võtaksid seda oma poliitikas arvesse.»

Gruusia juhtkond on teatanud, et uuendab kaitsevõime tõstmiseks oma relvajõude ning kavatseb jätkata osalemist rahvusvahelistes missioonides.

Gruusia kaitseministri sõnul jätkab riik rahvusvahelistel missioonidel osalemist, hoolimata sellest, et fookus läheb nüüd rahuvalvelt üle riigikaitsele.

Sel nädalal külastas Thbilisit ka USA staabiülemate ühendkomitee aseesimees merejalaväekindral James Cartwright, kes kinnitas, et Washington jätkab väljaõppe korraldamist ja «muu abi» andmist Gruusiale.

«Traagiline kogemus on meile ühemõtteliselt näidanud, et relvade andmine Gruusia tänase juhtkonna kätesse on erakordselt ohtlik naabruses asuvatele riikidele, kogu piirkonnale ja isegi Gruusiale endale,» arvas Nesterenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles