Leht: USA Banghazi-missioon oli salajane CIA operatsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa lipp Banghazis
Liibüa lipp Banghazis Foto: SCANPIX

USA missioon Liibüas Banghazis, mis sattus 11. septembril rünnaku alla, oli suures osas salajane Luure Keskagentuuri (CIA) operatsioon, kirjutas Wall Street Journal täna, heites valgust ohvreid nõudnud sündmusele.

President Barack Obama administratsioon on seisnud silmitsi arvukate küsimustega, miks ei olnud piisavat julgeolekut USA konsulaadis, kus 11. sai islamivastase amatöörfilmi vastu korraldatud meeleavalduse raames toimunud rünnakus surma neli ameeriklast, teiste seas ka suursaadik Chris Stevens.

Wall Street Journali väitel oli Banghazi missioon suures osas CIA operatsioon ning pärast rünnakut Banghazist evakueeritud 30 ameeriklase seas oli ainult seitse välisministeeriumi töötajat.

Kaks rünnakus surma saanud turvatöötajat - endised mereväe eriüksuslased Tyrone Woods ja Glen Doherty - töötasid CIA, mitte välisministeeriumi heaks, lisas väljaanne.

Traditsiooni rikkudes ei osalenud CIA direktor David Petraeus hukkunute kirstude vastuvõtmise tseremoonial, soovides sellega mitte paljastada CIA operatsiooni Liibüa idaosas.

Leht kirjutab, et ligi paarkümmend CIA agenti töötas kõrvalhoones, kuhu konsulaadi töötajad taganesid pärast esimest rünnakut.

CIA operatsioon, millega alustati peatselt pärast Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi vastu puhkenud ülestõusu 2011. aasta veebruaris, oli suunatud terrorismivastasele võitlusele. Samuti püüti tagada, et Gaddafi režiimi raskerelvad ei satuks ülestõusnute kätte.

Wall Street Journali hinnangul võisid nelja ameeriklase surmani viinud julgeolekuapsakad olla seotud ebapiisava infovahetusega CIA ja välisministeeriumi vahel. Viimane eeldas, et kõrvalhoone turvameeskond oli piisav konsulaadi enda turvameeste toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles