Ukraina ekspeaminister sattus USAs taas trellide taha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid.
Trellid. Foto: SCANPIX

Ulatuslikus rahapesus süüdis mõistetud ja üle kümne aasta USA vanglates veetnud Pavlo Lazarenko pääses eile korraks vabadusse, ent sattus ebamäärase staatuse tõttu taas trellide taha, teatas täna veebileht kommersant.ua.

Veebileht kinnitab viitega Lazarenko advokaatidele, et ekspeaminister peab Sacramento linna arestikambrisse jääma seni, kuni USA võimud otsustavad tema riigisviibimise legaliseerida või ta deporteerida.

Lazarenkol ei ole veebilehe andmetel ei kehtivat USA viisat ega poliitilise põgeniku staatust, samas on tal Ühendriikides kinnisvara, seal elavad tema abikaasa ja kaks last. Teate kohaselt pole tegemist piisava alusega Lazarenko riigisviibimiseks, kuna tal pole ametlikku USA elamisluba ega kehtivat Ukraina välispassi.

«Minu klient sai loa viibida Ühendriikides, ent vaid immigratsiooni- ja tollipolitsei väljasaatmiskeskuse territooriumil. Ta esitab palve riigis viibimiseks, kuni leiavad lahenduse küsimused, mis on seotud tema julgeoleku ning poliitilise mõrva võimalikkusega,» ütles advokaat Daniel Gorovitz väljaandele.

Immigratsiooni- ja tollipolitseist öeldi veebilehele, et Lazarenko asub Los Angelesest sadakonna kilomeetri kaugusel Adelanto linna migrantide väljasaatmiskeskuses.

Seal viibides saab Lazarenko suhelda advokaatide ja võimuesindajatega, ent ka lähedaste ja tuttavatega.

Ukraina peaprokuratuur kinnitab jätkuvalt, et Lazarenko vahistatakse niipea, kui ta Ukrainasse naaseb. Ekspeaministri advokaatide andmetel süüdistatakse Lazarenkot Ukrainas 50 kuriteoepisoodis, sealhulgas pistise andmises, raha ebaseaduslikus omastamises ning ametiseisundi kuritarvitamises.

USA kohus mõistis Lazarenko 2006. aastal süüdi aastatel 1994–1999 välisarvetele kantud ebaseadusliku raha puhtaks pesemises. Selle aasta juunis vähendati Lazarenko vangistust seitsme kuu võrra – 2012. aasta 11. jaanuarini.

Lazarenko oli Ukraina valitsusjuht 1996. aasta juunist kuni 1997. aasta juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles