Austraalia tunnustas aborigeenide õigusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia aborigeenide tants Sydney olümpiamängude avamisel.
Austraalia aborigeenide tants Sydney olümpiamängude avamisel. Foto: AP / Scanpix

Austraalia valitsus ühines täna ametlikult ÜRO põlisrahvaste deklaratsiooniga, nimetades seda sümboolseks sammuks minevikuhaavade parandamisel ja uueks alguseks kõigi austraallaste omavahelistes suhetes.


ÜRO peaassambleel vähem kui kahe aasta eest hääletas veel eelmine konservatiivide valitsus selle deklaratsiooni vastu, kuid seejärel võimule tõusnud Tööpartei on toonud poliitikasse pöörde, vahendas AFP.

Eelmisel aastal esitas uus peaminister Kevin Rudd riigi nimel ajaloolise vabanduse aborigeenide viimase rohkem kui kahesaja aasta vältel neile põhjustatud kannatuste pärast. ÜRO põliselanike deklaratsiooni vastuvõtmine järgmine samm selles reas.

Austraalia põliselanike asjade minister Jenny Macklin kinnitas parlamendi ees, et sellega ühinemine tähistab uut hea usu, hea tahte ja vastastikuse austuse ajastu algust

Kunagi enne valgete kolonisaatorite saabumist elas maakera kuklapoolel usutavasti umbes miljon aborigeeni, kuid nüüd on neid järgi alla poole miljoni, samas kui tohutu pindalaga riigi rahvaarv küündib üle paarikümne miljoni.

Aborigeenid kuuluvad endiselt ka kõige vaesema vähemuse hulka ning nende oodatav eluiga on keskmisest seitseteist aastat lühem, põliselanikel esineb märksa rohkem südamehaigusi ja imikute surmajuhtumeid, samal ajal on neid ka vanglates ebaproportsionaalselt palju.

ÜRO deklaratsioon rõhutab põlisrahvaste õigust oma kultuurile, institutsioonidele ja traditsioonidele ning kehtestab standardid diskrimineerimise ja marginaliseerimisega võitlemiseks ja inimõigusrikkumiste elimineerimiseks.

See ei ole siiski juriidiliselt siduv, märkis BBC News.

ÜRO peaassambleel hääletasid põlisrahvaste deklaratsiooni vastu tunamullu lisaks Austraaliale ka USA, Uus-Meremaa ja Kanada ning üksteist maad jäid erapooletuks, samas kui poolt hääletas kokku 143 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles