Obama tahab Venemaaga paremaid suhteid

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama kohtus Strasbourgis ka noorte NATO-entusiastidega.
USA president Barack Obama kohtus Strasbourgis ka noorte NATO-entusiastidega. Foto: Reuters / Scanpix

USA tahab erimeelsustest hoolimata Venemaaga koostööd teha, kuid ei soovi seda teha endisel viisil, ütles USA president Barack Obama reedel.


«Me peame Venemaale saatma väga selge sõnumi, et tahame nendega koostööd teha, aga me ei saa vana suhtlemisstiili juurde tagasi pöörduda,» ütles ta Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozyga antud ühisel pressikonverentsil Strasbourgis.

Obama sõnul on Venemaaga endiselt erimeelsusi, kuigi ta leppis kolmapäeval Londonis Vene presidendi Dmitri Medvedeviga kohtudes kokku, et alustatakse kõnelusi mõlema riigi tuumaarsenali piiramiseks.

«NATO liitlastele on oluline Venemaaga suhelda ja tunnistada, et neil on legitiimsed huvid. Mõnes küsimuses on meil ühised huvid, kuid samas on meil ka põhimõttelisi erimeelsusi,» ütles ta täpsemalt selgitamata.

«Minu meelest peaksime pidama nendega dialoogi selle üle, kuidas säilitada stabiilsust, austades samas autonoomiat ja iseseisvust kõikide Euroopa riikide puhul - läänes, idas, keskel, kus nad ka ei oleks.»

Obama ütles samas, et Iraanil ei tohi lubada tuumarelva soetada. «Me ei tohi lubada tuumavõidurelvastumist Lähis-Idas,» toonitas ta pärast kohtumist Prantsuse riigipeaga Strasbourgis.

Lääs ja Iraan on kaua olnud vastasseisus Teherani tuumaprogrammi tõttu, mis Lääne arvates on mõeldud tuumarelva ehitamiseks, kuid mis Teherani kinnitusel on vaid rahumeelseks energiatootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles