Vene patriarh hoiatas uue segaduste aja eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill
Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill Foto: SCANPIX

Venemaa õigeusukiriku pea Kirill manitses venelasi oma traditsioonidele truuks jääma, hoiatades vastasel korral uue segaduste aja eest.

«Me peaksime hoolitsema eelkõige selle eest, et smuta meie meeltesse ega mõtetesse ei tungiks, sest tänapäeval on inimesi, kes sarnaselt Moskva ülikutele pakuvad sobimatuid retsepte meie elu moderniseerimiseks ja meie rahva elujärje parandamiseks,» ütles Kirill riigi populaarseimas telekanalis Pervõi Kanal üle kantud pöördumises, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kirill viitas sellega Venemaa ajaloos nn smutana tuntud ajajärgule 16. sajandi lõpus ja 17. sajandi alguses, kui Venemaad valitses nälg, riik vaevles poliitilises kriisis, toimusid ülestõusud ning riigi tungisid Poola väed. Segaduste aeg lõppes 1613. aastal Romanovite võimuletulekuga.

Kirilli sõnul võib lääneliku mudeli kasutamine Venemaa moderniseerimisel viia poliitiliste rahutusteni. Mitmete analüütikute hinnangul püüdis president Vladimir Putini lähedasest liitlasest kirikupea sel moel heita varju Venemaa opositsioonile.

Patriarh ei toonud oma kõnes välja ühtegi konkreetset nime, kuid rõhutas, et venelased peaksid õppima riigi ajaloost ja mitte kordama tehtud vigu, mis võimaldaks välismaalastel Venemaa üle kontroll haarata.

Homme tähistatakse Venemaal rahvusliku ühtsuse päeva, millega meenutatakse just 17. sajandi sündmusi, mis panid aluse Vene impeeriumile ning selle verisele ajaloole. Riigimoraaliga kooskõlas oleval pühal tähistatakse Vene vägede võitu 1612. aastal pealetungivate Poola vägede üle.

Venemaa ametliku ajalookäsitluse kohaselt alustasid Kuzma Minin ja viikingitest pärinev väepealik Dmitri Požarski just sel päeval Moskva kangelaslikku vabastamist, mis andis hoo sisse vabastusliikumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles