Leedu ekspresident hoiatab rahva tahte eiramise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus Foto: SCANPIX

Leedu endine president Valdas Adamkus ütles täna ilmunud ajaleheusutluses, et ei kujuta ette, kuidas saab riigipea eirata valijate väljendatud tahet.

Ekspresidendil tuli vastata Lietuvos Rytase ajakirjaniku küsimusele, kas ta on kunagi oma ametiajal tahtnud mõnd parteid valitsusest eemal hoida.

«Ma ei kujuta ette, et demokraatliku riigi pea niiviisi käituks. Kodanike tahe on käsk. Selle eiramine tähendab, et me tahame naasta sinna, kus me pikki aastakümneid olime ja kust me 11. märtsil 1990 lahkuda otsustasime,» sõnas Adamkus.

Ta hoiatas, et rahva tahte eiramine võib teha Leedu demokraatiale tõsist kahju. «Osa ühiskonnast oleks pettunud ja tunneks end reedetuna, kui valimistel väljendatud tahe jalge alla tallataks.»

Leedu sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius, Tööerakonna juht Viktor Uspaskich ning Korra ja Õigluse esimees Rolandas Paksas leppisid pärast parlamendivalimiste teise vooru esialgsete tulemuste teatavakstegemist kokku valitsuskoalitsiooni moodustamises. Neil oleks uues 141-kohalises seimis üle poole kohtadest.

President Dalia Grybauskaitė ütles aga esmaspäeval pärast Butkevičiusega kohtumist, et tema toetab ainult neid poliitilisi jõude, mis on suutelised moodustama valitsuskoalitsiooni «ilma Tööerakonnata, mis on kohtu all».

Vilniuse kohus algatas 2008. aastal kriminaalasja Tööerakonna, selle liidri Uspaskichi, aseesimehe, endise keskbüroo juhi ja raamatupidaja üle, neid süüdistatakse maksupettuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles