Venemaal tähistatakse võitu Poola üle

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Kremli taustal.
Venemaa lipp Kremli taustal. Foto: SCANPIX

Venemaal tähistatakse täna rahvusliku ühtsuse päeva, millega meenutatakse 17. sajandil aset leidnud sündmusi, mis panid aluse Vene impeeriumile ning selle verisele ajaloole.

Rahvusliku ühtsuse päevaga tähistatakse Vene vägede võitu 1612. aastal pealetungivate Poola vägede vastu ja sellega Poola võimu alt vabanemist. Venemaa ajalookäsitluse kohaselt andis vägesid juhtinud Kuzma Minini ja viikingitest pärinev väepealik Dmitri Požarski kangelaslik tegu hoo sisse vabastusliikumisele, vahendas uudisteagentuur AFP.

Esimest korda tähistati rahvusliku ühtsuse püha Venemaal 2005. aastal, mil presidendiks oli Vladimir Putin. Viimastel aastatel on üritusest kujunenud äärmuslaste kogunemine.

Võimupartei Ühtne Venemaa korraldab tänase päeva puhul üritusi üle kogu riigi, lisaks sellele korraldavad oma üritusi ka Kremli-meelsed noorteliikumised ja marurahvuslased. Samas pole tähtpäev venelaste suurt poolehoidu võitnud ning enamus idanaabritest ei tea, mida sel päeval tähistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles