Tuhanded marurahvuslased osalesid Vene marsil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marurahvuslaste marss Moskvas.
Marurahvuslaste marss Moskvas. Foto: SCANPIX

Tuhanded vene marurahvuslased tulid täna Moskvas ja mujal riigis tänavatele, et võtta osa nõndanimetatud Vene marsist ja väljendada vastuseisu tumedama nahavärviga sisserändajatele Kaukaasiast ja Kesk-Aasiast.

Pealinna marss toimus loosungi all «Moskva on vene linn» ja leidis aset rahva ühtsuse päeval, mida on hakatud tähistama alates 2005. aastast nõukogudeaegsete 7. novembri oktoobripühade asemel.

Marurahvuslased süüdistavad Kremlit migrantide ja vähemusrahvuste soosimises põlisvenelaste arvel ning panevad pahaks valitsuse toetussummasid valdavalt moslemiusku rahututele Kaukaasia vabariikidele.

Politsei hinnangul oli Moskvas osalejaid umbes 6000. Uudisteagentuur Itar-Tass teatas 25 natsisümboolikat kandnud meeleavaldaja kinnipidamisest kesklinna metroojaama lähedal, kus nad olevat marurahvuslikke loosungeid hüüdnud.

Jekaterinburgis peeti sanktsioneerimata meeleavaldusel kinni umbes 90 demonstranti, Kaasanis vahistati 30 inimest.

Esimest korda toimus Vene marss ka Pihkvas, kus sadakonna osavõtjaga meeleavaldusel kõlasid loosungid «Võim Venemaal venelastele», «Tulevik kuulub meile» ja «Vene rahva kolmiku ühtsus: ukrainlased, valgevenelased ja venelased», teatas uudisteagentuuri Interfax reporter sündmuskohalt.

Rahvusliku ühtsuse päev ei ole kuigivõrd poolehoidu võitnud. Päev märgib venelaste võitu pealetunginud Poola vägede üle 1612. aastal.

Pühast, mille eesmärgiks oli demonstreerida Vene paljurahvuselise riigi ühtsust, on kujunenud rahvusäärmuslike jõudude väljaastumiste päev, mil nad kannavad marssidel natslikke sümboleid ning tervitades üksteist natsitervitusega sarnaselt kätt tõstes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles