Poola riigipead tabas matustelt puudumise tõttu kriitika

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola viimase eksiilpresidendi Ryszard Kaczorowski matusetseremoonia Varssavi Jumaliku Ettenägelikkuse kirikus.
Poola viimase eksiilpresidendi Ryszard Kaczorowski matusetseremoonia Varssavi Jumaliku Ettenägelikkuse kirikus. Foto: SCANPIX

Poola president Bronisław Komorowski pidi andma selgitusi, miks ta ei osalenud Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola viimase eksiilpresidendi Ryszard Kaczorowski matusetseremoonial. 

2010. aasta aprillis 96 inimelu nõudnud lennukatastroofis hukkunud Kaczorowski säilmed kaevati üles 22 oktoobril ja toimetati analüüsimiseks ekspertidele. Analüüside käigus selgus, et hauda polnud maetud tema. Tema säilmed õnnestus aga kindlaks teha ja laupäeval uuesti maha matta.

President Komorowski Varssavi Jumaliku Ettenägelikkuse kirikus toimunud matusetseremoonial aga ei osalenud, misjärel tabasid riigipead opositsioonipoliitikute süüdistused.

Näiteks nimetas suurima opositsioonierakonna Seaduse ja Õigluse (PiS) parlamendisaadik Mariusz Błaszczak nii riigipea kui ka valitsusjuhi Donald Tuski eemalejäämist suureks skandaaliks, nõudes avalikku selgitust.

«Mulle näib, et kõik minu vastu esitatud süüdistused on sügavalt ebaõiglased ja –mõistlikud,» vastas Poola raadio kodulehe vahendusel Komorowski, kelle sõnul langetati otsus, et president ja peaminister matustele ei lähe ning sel teemal suheldi ka Kaczorowski perega.

Küll aga juhtis Komorowski tähelepanu, et matusetseremoonial osalesid esileedi Anna Komorowska ja presidendikantselei juht Jacek Michałowski. Ka märkis riigipea, et tema suhted Kaczorowskiga olid alati täis kiindumust, soojust ja lähedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles