Türgi ei loobu vastuseisust Rasmusseni kandidatuurile

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaministrile Anders Fogh Rasmussenile näitab suunda Saksa liidukantsler Angela Merkel
Taani peaministrile Anders Fogh Rasmussenile näitab suunda Saksa liidukantsler Angela Merkel Foto: AP / Scanpix

Türgi ei kavatse nõustuda Taani peaministri Anders Fogh Rasmusseni nimetamisega NATO järgmiseks peasekretäriks alliansi tippkohtumise ajal.


«Miks peaks Türgi täna kandidaadiga nõustuma? Türgi peaminister rääkis sellest eile ja meie seisukoht pole muutunud,» ütles kõrge Türgi valitsusametnik pärast Itaalia peamnistri Silvio Berlusconi tänast telefonivestlust oma Türgi kolleegi Tayyip Erdoganiga.

Türgi väitel ei suuda Rasmussen juhtida NATO tundlikke missioone moslemimaailmas, kui arvestada, kuidas ta käitus 2006. aastal prohvet Muhamedi pilapiltide ümber puhkenud skandaali ajal.

Tollal kaitses Rasmussen pilapiltide avaldamist Taani ajakirjanduses sõnavabadusega ja keeldus moslemimaade ees vabandamast.

Türgi allika teatel kohtus USA president Barack Obama Strasbourg'is NATO tippkohtumise raames eraviisiliselt Türgi presidendi Abdullah Güli ja Rasmusseniga.

Valge Maja teatas, et ei saa kohtumise toimumist kinnitada.

Türgi ametiisik süüdistas kohtumise kaaskorraldajat Saksa liidukantslerit Angela Merkelit osalejatele peasekretäri suhtes kokkuleppele jõudmiseks surve avaldamises, kuigi valikuga pole enne juulit kiiret.

«Miks meid tagant kihutatakse? Arutame seda küsimust ja otsustame siis,» ütles Türgi valitsusametnik, jättes avatuks võimaluse, et Ankara võib hiljem Rasmusseniga nõustuda, kui Taani valitsusjuht püüab pilapildikriisi moslemimaailmale heastada.

«Võib-olla me muudame oma seisukohta, kuid see sõltub Rasmussenist ja teistest liidritest,» ütles ametiisik.

Esmaspäeval sõidab Rasmussen Istanbuli, kus osaleb Türgi ja Hispaania loodud Tsivilisatsioonide Liidu konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles