Moskva annab Kõrgõzstanile ja Tadžikistanile armee moderniseerimiseks raha

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õhujõudude sünnipäeva tähistamine Kõrgõzstanis Kantis asuvas Vene baasis.
Vene õhujõudude sünnipäeva tähistamine Kõrgõzstanis Kantis asuvas Vene baasis. Foto: SCANPIX

Venemaa kavatseb anda ligi 1,5 miljard dollarit Kõrgõzstani ja Tadžikistani armee moderniseerimiseks, kirjutab tänane Kommersant.

Moskva lubas Biškekile eraldada 1,1 miljardit dollarit armee moderniseerimiseks. Vastavad läbirääkimised toimusid augustis, kui Vene asepeaminister Igor Šuvalov külastas Kõrgõzstani. Teemat arutati ka septembris, kui seda Kesk-Aasia riiki külastas Vene president Vladimir Putin.  

Vene kindralstaabi ja kaitseministeeriumi allikate väitel plaanitakse Kõrgõzstaniga märtsiks 2013 leppida kokku militaartarvete nimekirjas, suvel peaks Biškek saama esimese partii nüüdisaegset varustust.

Kommersandi andmetel vajab Kõrgõzstan igasuguseid kergeid tulirelvi, masinaid jalaväele, puudus on ka kopteritest, välihospidalidest, kergest mototehnikast, teisaldatavatest miinipildujatest ja muust.

Tadžikistanile plaanib Venemaa anda 200 miljonit dollarit. See on mõeldud õhutõrjesüsteemide moderniseerimiseks ja militaartehnika remondiks.

Varem oli Tadžikistan tahtnud Moskvalt saada 250 miljonit dollarit sõjaväebaasi Venemaale rentimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles