Järgmine NATO peasekretär on Anders Fogh Rasmussen

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen.
Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen. Foto: Reuters / Scanpix

Kui NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer lõpuks pärast mitut tundi hilinemist täna Strasbourgis ajakirjanike ette pressikonverentsile ilmus, sai ta vastupidiselt eelnevatele ootustele meediale tutvustada ka oma mantlipärijat - praegust Taani peaministrit Anders Fogh Rasmusseni.

Plaanide kohaselt kella 13-le määratud Schefferi pressikonverents algas lõpuks rohkem kui kaks tundi hiljem. Ning teatega, mida enamik vaatlejaist ja ka NATO liikmesriikide ministritest tõenäoliselt sellelt kohtumiselt enam oodata ei tihanud. Scheffer astus ajakirjanike ette kõrvuti mehega, kes võtab 1. augustil tema töö üle. Ning teatas, et tal on hea meel tutvustada NATO järgmist peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni.

Kuigi Rasmusseni peeti tõenäoliseimaks järgmiseks peasekretäriks juba nädalaid, hakkas lootus, et ta Strasbourgi tippkohtumisel ka sellele kohale ära valitakse, sel nädalal muutuma järjest õrnemaks. Nimelt oli tema kanditatuurile selgelt vastu Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan, otsused NATOs aga langetatakse konsensega.

Kuigi ametlikult oli Erdogan Rasmusseni vastu seoses paari aasta taguse Taani karikatuuriskandaaliga, räägiti telgitagustes ka sellest, et Türgi soovis tema toetamise eest liitlastelt teatud vastuteeneid. Nende vastuteenetena on mitteametlikult mainitud NATO asepeasekretäri kohta, Taanis tegutseva kurdide ringhäälingu sulgemist ning USA toetust operatsioonidele kurdide vastu.

Tippkohtumise debatid uue peasekretäri isiku üle said alguse juba eilsel peaministrite ja riigipeade õhtusöögil ning kestsid hilisööni. Täna jätkunud vaidlused ja kauplemine lükkasid edasi kogu ministrite ja riigipeade päevaplaani.

Ajakirjanike küsimusele, kuidas õnnestus türklasi lõpuks veenda, vastas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel sõnadega: «Minu arvates oli väga oluline ülesanne näidata, et paljude liikmesmaad on veendunud, et järgmine peasekretär on Rasmussen, Päeva lõpuks jäi domineerima soov näidata alliansi ühtsust.»

56-aastane Rasmussen on Taani peaminister alates 2001. aastast. Ta kuulub liberaalsesse Venstre parteisse. Talunike perest pärinev valitsusjuht on hariduselt majandusteadlane, suurema osa oma elust on ta tegutsenud poliitikuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles