WSJ: Hiinas mõrvatud Briti ärimees töötas MI6e heaks

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinas mõrvatud Briti ärimees Neil Heywood.
Hiinas mõrvatud Briti ärimees Neil Heywood. Foto: SCANPIX

Hiina endist tipp-poliitikut ja äsja Kommunistlikust Parteist välja heidetud Bo Xilaid ümbritsev skandaal sai värske hoo sisse, kui Wall Street Journal täna teatas, et tema abikaasa poolt mõrvatud Briti ärimees oli Briti välisluure (MI6) informant.

Tapetud Neil Heywood sai mõjuvõimsa abielupaari kohta teavet tänu sellele, et omas nendega tavapäratult lähedast suhet, kirjutas Heywoodi sõprade ja Briti ametnike ütlustele toetudes WSJ.

«Oli teada, et Heywood andis Bo perekonna kohta infot Briti välisluureteenistusele – tuntud ka kui MI6- rohkem kui aasta jooksul,» seisis artiklis. Wall Street Journali teatel sai Heywood Bo perekonnaga lähedaseks 1990. aastatel, mil Bo oli riigi kirdeosas asuva Daliani linnapea. Heywood leiti surnuna eelmise aasta novembris edelas asuvast Bo juhitud Chongqingi linnast.

Heywood sõitis ringi hõbedase Jabuariga, mille numbrimärgiks oli 007, kuigi teda tundnud inimeste sõnul hoidis ta oma Hiinas oma kaasmaalaste hulgas madalat profiili. Oma sidemetele toetudes pidas ta konsultatsioonifirmat, mis andis nõu, kuidas Hiina bürokraatiaga hakkama saada.

2009. aastal kohtus Heywood esmakordselt kellegagi, kes hiljem osutus MI6 esindajaks – sellest ajast peale kohtus Heywood temaga ka regulaarselt ja andis Bo eraasjade kohta informatsiooni. Augustis mõistis kohus Bo Xilai naise Gu Kailai süüdi Heywoodi mürgitamises ja määras talle karistuseks surmanuhtluse, mis hiljem edasi lükati.

Bo säravale poliitilisele karjäärile tegi mõrvaloo avalikuks tulek lõpu, lisaks paljastas see võimuladviku sisemise lõhestatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles