Ansip: Rasmussen on väga hea valik NATO peasekretäri kohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen. Foto: AFP / Scanpix

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen väga hea valik NATO peasekretäri kohale, kuna ta on alati olnud tugev Eesti toetaja.


«Mul on väga hea meel, et Rasmussen asub 1. augustist NATO peasekretäri kohale,» ütles Ansip BNSile.

Ansip meenutas, et Taani on olnud Eesti demokraatliku arengu kindel toetaja juba alates 1990-ndate aastate algusest, samuti on Taani alati toetanud Eesti saamist Euroopa Liidu ja NATO liikmeks.

Peaministri sõnul on Eesti jaoks oluline see, et NATO juhiks saav Rasmussen tunneb väga hästi Eesti ja kogu Läänemere regiooni julgeolekuprobleeme. Ta kinnitas, et Rasmussenil on tippkohtumise ajal uue peasekretäri valimisel olemas Eesti kindel toetus.

Ansipi sõnul on Eesti pidanud alati oluliseks seda, et NATO põhifunktsioon oleks kollektiivkaitse ning ta avaldas heameelt selle üle, et seda põhimõtet kuulutati ühemõtteliselt ka laupäeval lõppenud tippkohtumisel.

NATO liidrid otsustasid laupäeval alliansi tippkohtumisel Strasbourg'is üksmeelselt valida alliansi järgmiseks peasekretäriks Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen.

Rasmusseni määramises jõuti üksmeelele pärast seda, kui Türgi loobus varasemast vastuseisust.

«Nagu te teate on viimase 36 tunni jooksul olnud arutelu, kuid fakt, et me siin teineteise kõrval seisame, tähendab seda, et leitud on lahendus ka Türgi väljendatud muredele, ning me oleme täiesti ühel meelel,» ütles NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer ütles ühisel pressikonverentsil Rasmusseniga.

Rasmussen vahetab de Hoop Schefferi välja 1. augustil.
Türgi oli vastu Rasmusseni kandidatuurile seoses tema käitumisega 2006. aastal prohvet Muhamedi pilapiltide ümber puhkenud skandaali ajal.

Tollal kaitses Rasmussen pilapiltide avaldamist Taani ajakirjanduses sõnavabadusega ja keeldus moslemimaade ees vabandamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles