Kolm Leedu erakonda sõlmisid koalitsioonileppe

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius (vasakul), Rolandas Paksas (Kord ja Õiglus) ning Tööerakonna liider  Viktor Uspaskich (paremal).
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius (vasakul), Rolandas Paksas (Kord ja Õiglus) ning Tööerakonna liider Viktor Uspaskich (paremal). Foto: SCANPIX

Leedu Sotsiaaldemokraatliku Partei, Tööerakonna ning Korra ja Õigluse partei juhid allkirjastasid täna koalitsiooni moodustamise leppe, mis võib kohata president Dalia Grybauskaitė vastuseisu.

«Austades rahva tahet, püüdes tagada riigis majanduslikku ja sotsiaalset stabiilsust, pooldades sotsiaalselt orienteeritud võimupoliitikat ja inimeste heaolu tõusu, leppisid Tööerakond, Sotsiaaldemokraatlik Partei ning partei Kord ja Õiglus kokku Leedu inimeste hüvanguks üheskoos tegutsemises,» on öeldud koalitsioonileppes.

Seni opositsioonis olnud koalitsioonipartnerid leppisid kokku valitsuse moodustamises ja selle tegevuskava kooskõlastamises.

Leppe järgi esitataks peaministrikandidaadiks hiljutised parlamendivalimised võitnud sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius ning parlamendi esimehe kohale vastuolulise Viktor Uspaskichi Tööerakonna esindaja, kelle nime pole leppes märgitud.

President Grybauskaitė ütles pärast 28. oktoobril peetud teist valimisvooru, et variraamatupidamises ja valimispettuses kahtlustatav Tööerakond ei tohiks võimuliidu moodustamises osaleda.

Grybauskaitė annab uuele koalitsioonile hinnangul alles pärast seda, kui konstitutsioonikohus on avaldanud arvamust, kas valimistel esines seadusrikkumisi, ütles teisipäeval riigipea esindaja.

Sotsiaaldemokraatidel, tööerakondlastel ning tagandatud ekspresidendi Rolandas Paksase Korral ja Õiglusel on 141-kohalises seimis kokku 78 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles