USA presidendivalimised võitis Barack Obama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (vasakul) ja Mitt Romney
Barack Obama (vasakul) ja Mitt Romney Foto: SCANPIX

Ametisolev demokraadist riigipea Barack Obama kindlustas valijameestekogus vähemalt 275 valijamehe hääled, mis tähendab tema võitu oma vabariiklasest rivaali Mitt Romney ees.

Obama toetus on viimastel andmetel 50,2 ja Romneyl 48,2 protsenti, mis valijanumbrites tähendab Obama kasuks 58,96 miljonit toetushäält Romney 56,58 miljoni vastu.

Kuigi häältelugemine veel käib, on ametisolev riigipea kindlustanud vajalikud toetushääled 538-liikmelises valimiskogus, mille liikmed presidendi lõpuks valivad. Viimastel andmetel on Obama taganud 303, Romney aga 206 valijamehe toetuse.

Obama võidu otsustasid valimisedu võtmeosariikides. Obama võitis esialgsetel andmetel valimised nii Ohio, Pennsylvania, kui ka Iowa osariigis, mis polnud valimiseelsetes uuringutes selgelt ühe kandidaadi poole kaldu.

Virginia

Selles osariigis, mis 2008. aastal hääletas Obama poolt, oli seis kaua tasavägine, kuid lõpuks võidutses seal taas Obama. Mõlemat kandidaati toetas uksesuuküsitluse järgi 49 protsenti valimas käinutest ning viimastel andmetel edestas Obama Romneyt 1,5 protsendiga.

Põhja-Carolina

Toetas Romneyt. Uksesuuküsitlused näitasid osariigis, kus 2008. aastal võitis Obama, 49:49 patiseisu. Viimastel andmetel edestas Romney seal Obamat 1,2 protsendiga.

Ohio

Kõige olulisemaks võtmeosariigiks peetavas Ohios võitis Obama. Valimisvõit selles osariigis otsustas ka presidendivalimiste saatuse. Viimastel andmetel edestas samas osariigis ka 2008. aastal võidutsenud Obama Romneyt 0,9 protsendiga.

CNNi lävepakuküsitlused ennustasid edu Obamale, keda küsitluste järgi eelistas 51 protsenti hääletanuist, Romney't toetas 48 protsenti valijaist.

Florida

Valimistulemus selles kaalukeeleosariigiks peetavas osariigis pole veel selgunud ning häältelugemine on ööseks peatatud. Kui loetud olid 98 protsenti häältest juhtis Obama napilt Romney ees, Obamat toetab 49,8 protsenti Romney 49,3 vastu. Lävepakuküsitlused näitasid Floridas tasavägist 50:49 seisu, kus napilt ennustati võitu president Obamale.

Pennsylvania

Toetas sarnaselt 2008. aastale Obamat. Viimastel andmetel toetas Obamat seal 51,9 ja Romneyt 46,8 protsenti valijaist.

Teised osariigid

Obama võitis valimised lääneranniku osariikides Washingtonis, Oregonis, Californias, Nevadas, kirdeosariikides Maine´is, Rhode Islandis, New Hampshire´is, Massachusettsis, Vermontis, New Yorgis, Connecticutis, New Jerseys, Delaware´is, Marylandis, Washington DCs, kuid ka Michiganis, Wisconsinis, Minnesotas, Illinoisis, New Mexicos ja Hawaii osariigis. 

Romneyt toetasid Alaska, Colorado, Montana, Põhja- ja Lõuna-Dakota, Wyoming, Idaho, Nebraska, Utah, Kansas, Arizona, Texas, Missouri, Arkansas, Oklakohma, Indiana, Kentucky, Lääne-Virginia, Tennessee, Lõuna-Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi ja Louisiana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles