Cameron: kui al-Assad loobub võimust, saab ta võimaluse riigist lahkuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister David Cameron teatas eile, et Süüria presidendile Bashar al-Assadile võidakse tagada turvaline riigist lahkumine kui ta võimust loobuub ja kodusõjale lõpu teeb.

Cameron sõnas telekanalile Al-Arabiya antud intervjuus, et Süüria probleem tuleb lahendada rahvusvaheliselt  ning käiku tuleb lasta kõik meetmed, mis aitaksid Süüria konfliktile punkt panna, edastab BBC.

«Ma ei paku talle asüüli Suurbritannias, kuid kui ta on nõus vabatahtlikult oma riigist lahkuma, siis me ei keela. Tal on vaba valik,» jätkas Briti peaminister.

Cameron on kolm päeva kestval visiidil Pärsia lahe riikides ja Lähis-Idas.

Süüria inimõigusaktivistide ja opositsiooni sõnul on 2011. aastal alanud konfliktis hukkunud üle 36 000 inimese. Nüüdseks ollakse Süürias jõutud patiseisu.

Opositsiooni võitlejate sõnul tekitas selle strateegilise relvastuse puudumisest.

«Loomulikult sooviksime, et al-Assad annaks oma tegude kohta aru rahvusvahelise kohtu ees, kuid samas tuleb arvestada tegeliku olukorraga,» jätkas Cameron.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris Cameroni seisukohta.

«Al-Assad tuleks anda Haagi rahvusvahelise kriminaalkohtu alla. Cameron peaks hea seisma selle eest, et see teoks saaks,» seisab selle organisatsiooni teates.

Briti diplomaadid eitasid, et Cameron pooldab Al-Assadi mitte kohtu alla andmist.

Cameron on varem nimetanud Süüria olukorda ja Bashar al-Assadi võimust mitte loobumist «rahvusvaheliseks häbiplekiks».

Süüria liitlased Venemaa ja Hiina on mitmel korral pannud ÜRO Julgeolekunõukogus veto katsetele kehtestada Süüria vastu karmid sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles