AP: osalus USA valimistel jäi madalamaks kui 2008. aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis Rockefeller Centeri jääle tehtud USA kaart näitab presidendivalimiste tulemusi.
New Yorgis Rockefeller Centeri jääle tehtud USA kaart näitab presidendivalimiste tulemusi. Foto: SCANPIX

USAs eile peetud valimiste aktiivsus oli madalam kui nelja aasta eest, kuid see ei saanud president Barack Obama tagasivalimisele takistuseks.

Esialgsetel andmetel käis hääletamas vähem inimesi kui 2008. aastal, kus Obama valimine Ühendriikide esimeseks mustanahaliseks presidendiks tõi kaasa rekordilise valimisaktiivsuse.

«Inimesed jätsid hulgi tulemata,» ütles Ameerika Ülikooli Ameerika elektroraadi uuringute keskuse direktor Curtis Gans.

Valimistel osalejate lõplik arv ei pruugi aga veel niipea selguda. Kui loetud oli 95 protsenti häältest oli AP andmetel käinud presidenti valimas 117 miljonit inimest.

Aastal 2008 andis presidendivalimistel hääle üle 131 miljoni ameeriklase ehk 58,2 protsenti hääleõiguslikest valijatest.

Tänavu langes valimisaktiivsus enim idarannikul, kust käis möödunud nädalal üle orkaan Sandy, jättes miljonid inimesed elektrita ja häirides tavapärast hääletamisprotseduuri.

Nii anti New Yorgis sel aastal 15 protsenti vähem hääli kui 2008. aastal, New Jerseys ligi 12 protsenti vähem.

New Jerseys võib aga vahe väheneda, sest mõnedes tormist laastatud piirkondades on inimestel aega reedeni e-maili teel hääletada.

Gansi hinnangul mõjutas inimesi valimistest loobuma ka asjaolu, et kampaania oli tänavu eriti ründav ja sallimatu. Demokraadid olid neljast raskest võimuaastast kurnatud, vabariiklasi heidutasid aga vastuolud eelvalimistel, nii et kumbki leer polnud oma kandidaadist kuigi suures vaimustuses.

Nii Obama kui vabariiklaste kandidaat Mitt Romney rõhutasid valimiseelsetel nädalatel osavõtu tähtsust ja püüdsid kõiki ameeriklasi valima kannustada.

Tavapärasest suurem oli seekord eelvalimistel ja meilitsi antud häälte arv. Enne kui jaoskonnad teisipäeval avati, oli hääletanud juba rohkem kui 32 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles