Bērziņš: Eesti lõunapiir on kindel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti sõdurid Adažis aset leidnud õpusel Sabre Strike 2011.
Läti sõdurid Adažis aset leidnud õpusel Sabre Strike 2011. Foto: SCANPIX

Läti president Andris Bērziņš ütles täna kommenteerides Postimehes ilmunud artiklit Läti kaitseväe võimetusest iseseisvaks riigikaitseks, et riigis on kaitsevõimekusega kõik korras ja Eesti lõunapiir on kindel.

«Ma olen täiesti veendunud, et Lätis on kaitsevaldkonnaga kõik korras. Ma nõustun kaitseminister Artis Pabriksi seisukohaga, et Eesti võib tunda end oma lõunapiiri julgeoleku suhtes täiesti kindlalt. Mul ei ole selles mingit kahtlust. Ekspertidele meeldib teha selles valdkonnas taolisi avaldusi, kuid see tähendab sellisel juhul, et kõik ülejäänud rahvusvahelised eksperdid valetavad,» ütles Bērziņš täna Riias ajakirjanikele.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis ütles täna hommikul teleusutluses, et Postimehes teisipäeval ilmunud artikkel ei väljenda Eesti valitsuse ametlikku seisukohta. «Ma olen täielikult nõus sellega, mida ütles meie kaitseminister – Eesti kolleegid võivad magada rahulikult. See ei ole Eesti valitsuse seisukoht, vaid artikkel ühes ajalehes, kes valis ühe eksperdi,» kinnitas valitsusjuht.

Tema hinnangul kinnitab see juhtum vaid erinevusi eestlaste ja lätlaste kommunikatsioonis. «Eesti meedia leiab eksperte, kes räägivad, et Eestis on kõik korras, aga teistes riikides pole üht-teist korras. Läti meedia aga leiab alati eksperte, kes räägivad, kuidas Lätis on kõik valesti, aga Eestis ja teistes riikides on kõik korras,» märkis Dombrovskis.

«Läti on julgeoleku mõttes tühik,» tsiteeris Postimehe artikkel rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse eksperti Kaarel Kaasi.

Balti riigid moodustavad tema sõnul omalaadse poolsaare, mis on Lääne-Euroopaga ühendatud kitsukese maalapi kaudu Leedu-Poola piiril hambuni relvastatud Kaliningradi kõrval. Läti olematute kaitsejõudude taustal peavad eestlased teoreetilise sõjalise konflikti korral paratamatult arvestama ka oma lõunapiiri kaitsmisega.

Läti kaitseminister Artis Pabriks ütles eile Postimehe artiklit kommenteerides, et eestlased võivad magada rahulikult, kuna nende riigi lõunapiir on kaitstud. Pabriksi sõnul on ta nõus, et Läti kulutab riigikaitsele liiga vähe ning riik plaanib kaitse-eelarve suurendamist.

Pabriksi sõnul ei vasta tõele artiklis toodud väide, et Lätil pole soomukeid, tankitõrjerelvastust, suurtükke või õhutõrjerelvi. «Kõik need peale soomukite on Lätil olemas ja kaitseministeeriumil on praegu käsil projekt soomukite hankimiseks,» ütles kaitseminister. «Soomukid on kahtlemata olulised, kuid need ei määra kaitseväe võimekust.»

Pabriks märkis, et Läti rajab riigi keskossa Lielvardes lennuvälja, mis vastab kõigile standarditele ja on 2014. aastaks töövalmis.

Kaitseminister tõrjus ka väiteid, nagu võitleksid Eesti sõdurid Afganistanis, samal ajal kui lätlased osalevad vaid Afganistani vägede väljaõppemissioonidel. «Me osalesime ja osaleme endiselt (lahinguoperatsioonides) ja oleme pälvinud selle eest kõrge tunnustuse,» ütles Pabriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles