Hiinas algas kompartei kongress

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina Kommunistlik Partei (KP) avas täna ametlikult 18. kongressi, kus vahetatakse tõenäoliselt välja riigi senine juhtkond.

Partei tähtsuselt teine mees Wu Bangguo kuulutas rohkem kui 2200 delegaadiga ajaloolise suurkogunemise ametlikult avatuks.

President Hu Jintao paneb seitsmepäevase arupidamise käigus eeldatavasti parteijuhi ameti maha ja tema asemel saab KP peasekretäriks asepresident Xi Jinping, kellest tuleva aasta algul saab ka järgmiseks kümneks aastaks Hiina riigipea.

Xi (59) võtab üle riigi, mis on lühikese ajaga kasvanud maailmas suuruselt teiseks majanduseks ning püüab suurendada ka diplomaatilist ja sõjalist haaret.

«Troonipärija» on olnud Hu järel riigi teine mees juba alates 2008. aastast, parteijuhiks saamisega kaasneb ülendamine maailma suurima elanike arvuga riigi presidendiks. See formaalne samm astutakse tõenäoliselt märtsis.

Kongressi avakõnet alustas president Hu siiski veel jõuliselt kutsudes üles välja juurima korruptsiooni ning kiirendama uute majandusmudelite väljatöötamist, et vastu astuda riigisisestele ja rahvusvahelistele väljakutsetele ning taastada kiire majanduskasv.

«Kui meil ei õnnestu korruptsiooniprobleemi edukalt lahendada, siis võib see saada saatuslikuks parteile ja kogu riigile,» muretses Hu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles