Tiibeti eksiilvalitsus: kuus tiibetlast pani end Hiinas põlema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End põlema süüdanud tiibetlane.
End põlema süüdanud tiibetlane. Foto: SCANPIX

Kuus tiibetlast pani ennast Hiina Kommunistliku Partei kongressi eel protesti märgiks põlema, teatas Tiibeti eksiilvalitsus täna.

Kõik enesesüütamised toimusid kolmapäeval, päev enne täna alanud Hiina kompartei 18. kongressi, kus vahetatakse tõenäoliselt välja riigi senine juhtkond ja järgmiseks kümneks aastaks saab riigi liidriks senine asepresident Xi Jinping.  

Kolm teismeeas munka süütasid end Sichuani provintsi Aba maakonna ühes tiibetlastega asustatud piirkonnas, kus on protestiaktsioone toimunud ka varem. Üks munk suri sündmuspaigal, ütles eksiilvalitsuse pressitalitus.

«Tiibeti enesesüütamised on pöördumine rahvusvahelise kogukonna, Hiina valitsuse ja hiina rahva kui inimolendite poole, et nad võtaksid meie appikarjet kuulda,» ütles eksiilvalitsuse informatsiooniminister Dicki Chhoyang AFP-le protestiaktsioonide kohta.

Neljas enesesüütamine toimus Qinghai provintsi Huangnani prefektuuris, seal pani end põlema 23-aastane naine. Viies juhtum leidis aset Tiibeti autonoomses piirkonnas, ütles eksiilvalitsus.

Kahe protestija surm on kinnitust leidnud, teiste seisundi kohta andmeid ei ole.

«Kinnitame, et ka kuues enesesüütamise juhtum viimase 48 tunni jooksul on aset leidnud, kuid meil puuduvad andmed süütaja vanuse ja nime kohta,» ütles eksiilvalitsuse esindaja Lobsang Choedak India Dharamshala linnast AFP-le.

«Nende protestide eesmärk on saata Hiina mittevalitud režiimi järgmisele põlvkonnale selge signaal, et tiibetlased jätkavad võitlust vabaduse eest hoolimata Hiina püüetest neid heidutada ja neid maha suruda,» ütles organisatsiooni Vaba Tiibet direktor Stephanie Brigden.

2011. aasta algusest saadik on end protestiks Pekingi ülemvõimu vastu Tiibeti üle süüdanud 69 tiibetlast, paljud neist mungad või nunnad. 54 enesesüütajat on surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles