Vene telekanal: USA luurab Kõrgõzstani baasist Hiina ja Venemaa järele

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Biškeki lähedal asuvas baasis.
USA sõdurid Biškeki lähedal asuvas baasis. Foto: AFP / Scanpix

Vene riiklik telekanal süüdistas eile Ühendriike Hiina ja Venemaa järele spioneerimises, väites, et USA kohandas salaja oma ainsa Kesk-Aasias asuva õhubaasi tipptehnoloogiaga luurekeskuseks.


USA kaitseametnik tõrjus väiteid ja nimetas naeruväärseks süüdistust, mis kerkis esile juba reedel, kui Kremli ametlikuks hääletoruks peetav telekanal Rossija avaldas videolõigu eile eetris olnud dokumentaalfilmist Kõrgõzstanis asuvast Manassi õhuväebaasist.

Kõrgõzstani ja USA ametnikke ei õnnestunud pühapäeva hilisõhtul kommentaarideks kätte saada, märkis Reuters.

Kõrgõzstan teatas veebruaris Washingtonile, et viimasel tuleb augustiks sulgeda pealinna Biškeki lähistel asuv baas, kust ameeriklased varustasid oma Afganistanis asuvaid vägesid.

Kõrgõzstan teatas üllatuslikust otsusest pärast Venemaaga sõlmitud kahe miljardi dollari suuruse majandusabilepingu sõlmimist.

Dokumentaalfilmis «Baas» näitas kanal kahekorruselisi akendeta hooneid ja märkis, et «ühes hoonetest... on mitmekanaliline, multifunktsionaalne raadio-elektrooniline jälgimissüsteem».

«See jaam suudab pealt kuulata kogu maailma - iga faksimasinat, iga elektronkirja. Iga mobiililt või tavatelefonilt tehtud kõne salvestatakse ja (seda) analüüsitakse. Miljardeid sõnumeid püütakse kinni,» rääkis filmi tekstilugeja.

«Manassis ehitas USA jaama, mis kontrollib kogu Kesk-Aasiat, osi Hiinast ja Siberist,» märgiti filmis ja lisati, et ameeriklaste jaoks tähendab baasis asuv luurekompleks palju rohkem kui maandumisrada.

«Seda tehti reetlikul viisil, ilma Kirgiisi võimude eelneva heakskiiduta.»

President Dmitri Medvedevi ja tema USA kolleegi Barack Obama esmakordsest kohtumisest vaid mõned päevad hiljem eetrisse antud film peaks suure tõenäosusega vallandama Venemaa eliidi seas uusi pingeid.

Tundmatuks jääda soovinud USA ametnik ütles reedel, et süüdistused kerkisid esile just siis, kui Ühendriikide ja Kõrgõzstani ametnikud olid naasnud läbirääkimistelaua taha arutama baasi tulevikku.

Dokumentaalfilmi autor on Vene ajakirjanik Arkadi Mamontov, kes 2006. aastal vallandas Londoni ja Moskva vahel lühiajalise diplomaatilise tüli seoses Rossijas näidatud reportaažiga, mis paljastas Kremli lähistel kivimulaaži, milles peitunud seadeldisega kogusid Briti luurajad elektrooniliselt salajasi andmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles