Gruusia esitas ekskaitseministrile süüdistuse võimu kuritarvitamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia endine kaitseminister Batšo Ahhalaja sel nädalal Tbhilisis prokuröri juurde saabumas.
Gruusia endine kaitseminister Batšo Ahhalaja sel nädalal Tbhilisis prokuröri juurde saabumas. Foto: SCANPIX

Gruusia esitas eile ekskaitseministrile ja armee kindralstaabi ülemale süüdistuse võimu kuritarvitamises, tegemist on esimese suure kohtuasjaga hiljutiste üldvalimiste tulemusel tagasi astunud president Mihheil Saakašvili valitsuse esindajate suhtes.

Endisele kaitseministrile Batšo Ahhalajale ja kindralstaabi juhile Georgi Kalandadzele esitatud süüdistus puudutab ametivolituste kuritarvitamist seoses kuue sõjaväelase peksmise ja mõnitamisega.

Ahhalajale esitati täiendav süüdisus ebaseaduslikus vabaduse võtmises eraldi vahejuhtumis, mis leidis aset restoranis, teatas tema advokaat detaile täpsustamata.

Süüdistatavad tõrjuvad süüdistusi, Saakašvili liitlaste kinnitusel on süüdistused poliitiliselt motiveeritud.

Vahistamised leidsid aset pärast seda, kui eelmisel kuul tuli võimule miljardär Bidzina Ivanišvili uus valitsus, olles võitnud üldvalimised. Ivanišvili on lubanud uurida üheksa aastat domineerinud eelmise valitsuse kuritarvitusi. Samal ajal on ta lubanud endiste ametnike suhtes nõiajahti mitte algatada.

Saakašvili tõstatas kolmapäevases telepöördumises küsimuse Ahhalaja suhtes algatatud uurimise poliitilistest motiividest.

«Me peaksime olema kõrgemal kättemaksust ning suutma üksteisega rääkida isegi siis, kui oleme eriarvamusel,» sõnas ta.

Ahhalaja täitis president Mihheil Saakašvili valitsuses mitmeid tippameteid, teenides aastatel 2008–2012 kaitseministrina, enne põgusat siseministriametit 2012. aasta juulist septembrini.

Ta astus tagasi septembris, kui vallandus skandaal vangide väidetava piinamise pärast Gruusia vanglates – aastatel 2005–2008 töötas ta samuti vanglasüsteemi juhina. Ent ta on tõrjunud süüdistusi inimõiguste rikkumises oma ametiajal.

Ahhalaja lahkus riigis pärast 1. oktoobri valimisi, ent naasis 5. novembril, öeldes, et on valmis vastama kõigile idiootlikele tema suhtes esitatud süüdistustele.

Päev hiljem kutsuti ta ülekuulamisele ja peeti selle järel kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles